millenniumjaar voor mayas er gebeurt niets

We gaan het jaar van de Maya’s in. Op 21 december van dit jaar komt de aarde in een andere stand te staan. De magnetische velden gaan dan veranderen. Het kwade verandert dan in het goede. We moeten wel even drie dagen in het duister leven, waarin de boel wat opgeschud wordt, maar daarna wordt alles anders. Waar of niet waar?

“Niet waar”, zegt Alex Scholten van de Volkssterrenwacht in Bussloo en hij legt het overtuigend en begrijpelijk uit, zonder de Maya-jaartelling belachelijk te maken. Want zo gek is het nog niet, hoe die Maya’s hun jaartelling bedacht hebben. Eerst even een korte uitleg van wat de Maya’s – een Indianenvolk in Midden Amerika – ooit bedacht hadden. Ze zetten een jaartelling op die gebaseerd lijkt op diverse langlopende kringlopen, zoals een cyclus van 394 jaar en 7.885 jaar. Op 21 december 2012 zou dan een volgende (13e) cyclus van 394 jaar beginnen.

Ook in de sterrenkunde bestaan langlopende cycli, zoals bijvoorbeeld de tolbeweging van de as van de aarde. De aarde draait namelijk om zijn as, maar die as staat niet loodrecht naar boven. Vergelijk het met een tol waarvan de punt op de grond staat en de bovenkant iets uit het lood draait. Bij een tol gaat dat razend snel. Bij de aarde duurt één zo’n omwenteling 26.000 jaar.

Alex Scholten over die wende of ‘preceie’: “De as wijst nu naar de Poolster. 13.000 Jaar geleden en over 13.000 jaar wijst die pool naar de ster Wega. Dat systeem bestaat, maar áls de Maya’s daar al mee rekenen, dan nog moet je bedenken dat zoiets heel langzaam gaat en nooit op één dag een omslag kan veroorzaken. Bedenk dat we momenteel op 21 maart, als de zon boven de evenaar staat, in het sterrenbeeld ‘Vissen’ zitten. 2000 Jaar geleden was dat het sterrenbeeld Ram. En over een paar honderd jaar is dat Waterman, Aquarius, waar de hippies in de jaren zestig al naar verlangden. Die verschuiving gaat heel traag.”

Maar er is meer twijfel, of zeg maar rustig zekerheid, dat het op 21 december niet zal opleveren wat velen op die dag verwachten. “We weten namelijk niet wanneer de Maya’s zijn beginnen te tellen. Je moet natuurlijk wel hun jaar 0 weten om uit te rekenen wanneer de volgende cyclus begint, en dan ook nog op de dag nauwkeurig.”

“Er is geen enkele aanwijzing wanneer die cyclus precies begon. Geen notitie, maar ook geen bijzondere sterrenstand, zoals vermoedelijk bij onze christelijke jaartelling wel. Zo is teruggerekend dat drie jaar voor Christus Jupiter en Venus aan de hemel zo dicht bij elkaar stonden dat ze leken samen te smelten en een fel licht aan de hemel veroorzaakt moeten hebben. In die tijd zag men zoiets als een teken, dat was voor een paar Babylonische astrologen reden op reis te gaan voor onderzoek. Jupiter staat voor de koning, Venus voor de liefde. Die Babyloniërs (nu is dat Bagdad) trokken naar Israël want dat felle licht stond in het sterrenbeeld leeuw. Leeuw is Judea (het huidige Israël). Toen ze daar, als wijzen uit het oosten, bijna een jaar later aankwamen stonden Venus en Jupiter nog dichter bij elkaar. Dat was 17 juni in het jaar 2 voor Christus, in die buurt is daarom de jaartelling begonnen.” Dat dat later eind december werd, heeft weer te maken met de midwinterwende, de kortste dag 21 december en de heidense gewoonte grote vuren aan te steken om geesten te verdrijven. Om zieltjes te winnen nam het christendom die gewoontes over.

21-12-12, wat gaat Alex Scholten die avond doen? “Voor ons sterrenkundigen is het een avond als alle andere. Maar voor de Maya-kalender zou het dus een soort van millenium-avond kunnen zijn, op weg naar gewoon een volgende cyclus, zonder dat er iets gebeurt.”

De Volkssterrenwacht van Bussloo is iedere vrijdagavond geopend voor een lezing en als het weer het toelaat voor sterrenkijken. Scholten is er dan ook altijd. Ook op vrijdag 21 december van het volgend jaar. Die gaat gewoon door. De lezing gaat zelfs over… de Maya’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.