meerderheid voor alcohol vanaf 18 jaar

68 procent van de deelnemers aan de poll op Salland Centraal ziet wel wat in het idee van de gemeente Dalfsen om de minimumleeftijd voor alcohol te verhogen naar 18 jaar. 31 procent was het daarmee oneens, 1 procent vinkte het vakje geen mening aan.

Veel mensen vragen zich echter af of een dergelijk verbod werkt. Dat bleek nog uit de straatpraat van vorige week. Een van de aangesproken deelnemers vond het een prachtig plan, maar vermoedde dat het weinig zin zou hebben. En twee jongedames dachten er net zo over. “Als je alcohol wilt hebben, kom je er wel aan!”

De poll van deze week handelt over de staking in het onderwijs. Ruim 12.500 mensen die werkzaam zijn in het onderwijs doen komende donderdag mee aan de landelijke staking. Enkele tientallen scholen sluiten de hele dag de deuren. Dit uit protest tegen de Wet onderwijstijd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het aantal lesuren in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen.

De docenten zijn bang dat scholieren zich dan alleen maar zitten vervelen omdat er geen personeel beschikbaar is om ze te begeleiden. De docenten zien het zelfs als het ‘ophokken’ van leerlingen. Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs. Eind vorig jaar protesteerden al enkele duizenden scholieren tegen de maatregelen. Wat vind jij? De stelling van deze week luidt: ‘Stakende docenten hebben groot gelijk’.