liefers blij met ruitenbeek en simons

“De omstandigheden in acht genomen, ben ik absoluut tevreden over mijn eerste jaar”, vertelt Hypothecair Planner Bert Liefers. Begin dit jaar opende hij een Finenzo-kantoor in Raalte, om precies te zijn in het pand van Makelaarskantoor Ruitenbeek & Simons. Destijds leek de economie al weer wat aan te trekken, maar inmiddels zijn de omstandigheden er niet beter op geworden. “De markt is absoluut niet hosanna. Je moet het werk ophalen. Ik heb er veel tijd in geïnvesteerd om mezelf te laten zien. Een column, veel persoonlijke aandacht voor de cliënten, sponsoring, flyeren, noem het allemaal maar op. En dat heeft haar vruchten afgeworpen. Als je je werk goed doet, krijg je zo vanzelf mond-tot-mondreclame.”

Want juist in deze tijd draait alles om netwerken en persoonlijk contact met de cliënten. “Er zitten minder vissen in de vijver, maar je hebt wel te maken met hetzelfde aantal vissers”, stelt Liefers. “Het is vechten om de beste stek. Die kun je krijgen door je klanten veel aandacht te geven. Ik bezocht onlangs een relatie die ik sinds 1997 kende van mijn vorige werkgever. Die hadden het vorige artikel in de Salland Centraal gelezen. Een dag nadat de krant was uitgekomen, tikten ze hier op de ramen. Ze wisten daarvoor echt niet dat ik hier zat. ‘Bert, als er bij ons wat gaat gebeuren, weten we je nu te vinden!’ Dat cliënten terugkomen om wie je bent en de manier waarop je werkt, dat is een groot compliment.”

Liefers benadrukt het enkele keren tijdens het gesprek: hij is in een rottijd begonnen. Niet alleen wat betreft de markt, maar ook wat betreft de omstandigheden bij Ruitenbeek & Simons. “Vlak voordat ik hier begon, overleed Bert Simons. Ik vind het jammer dat we nooit hebben samengewerkt. Hij had zoveel kennis en contacten opgebouwd en het was volgens iedereen die ik gesproken heb een graag geziene en humoristische man. Bert Simons had met zijn netwerk voor mij ook een prachtige ingang voor Raalte kunnen betekenen. Maar het mocht helaas niet zo zijn. Wel ben ik ontzettend blij met de samenwerking met Ruitenbeek & Simons. We versterken elkaar. Met Anja Linthorst, die gaat over het Raalter kantoor, en HenkJan Ruitenbeek heb ik heel goed contact. Elke week gaan we er een uurtje goed voor zitten om de laatste ontwikkelingen door te nemen. We pakken zelfs de telefoon voor elkaar op. Van tevoren was het de insteek om veel samen te werken en elkaar te versterken. Dat is helemaal gelukt. Zonder de samenwerking met Ruitenbeek & Simons had ik niet zo’n goed jaar gehad!”

Aangezien de huizenmarkt op dit moment in een stevige dip zit, haalt Liefers, naast nieuwe hypotheken, een aanzienlijk deel van zijn inkomsten uit advies over kleinere, aanvullende hypotheken (voor verbouwingen) en wat hij noemt portefeuille-onderhoud. “Door opnieuw de situatie van de cliënt door te nemen, kan er vaak voordeel behaald worden. Voor de werkzaamheden reken ik een vaste vergoeding gebaseerd op het aantal uren dat ik met een dergelijk advies bezig ben. Voor de klant heeft het als voordeel dat hij of zij vooraf weet waar hij of zij aan toe is en dat ik geheel onafhankelijk mijn advies kan neerleggen. Meestal vertaalt het zich ook nog in een lagere rente of verzekeringspremie.

Maar ook netwerktechnisch is portefeuille-onderhoud heel belangrijk. In de goede tijden werden de bestaande cliënten eigenlijk niet meer actief benaderd. Werk was er immers genoeg, maar bestaande cliënten werden er de dupe van. Maar dat is tegenwoordig ondenkbaar. Als Hypothecair Planner moet je eens per drie jaren contact hebben met je cliënten. Voor hen zijn de volgende vragen het belangrijkst: Ben ik goed verzekerd; is mijn hypotheekrente niet te hoog en betaal ik op wat voor manier dan ook niet teveel? Als ik die vragen kan beantwoorden en eventueel actie onderneem, dan zijn mijn cliënten tevreden. Laat je dit liggen, dan gaan ze vroeg of laat naar een ander!”

Finenzo Raalte is gevestigd aan de Brugstraat 8 in Raalte, tel: 0572-355806, mob:

06-83160223. Meer informatie op staging2.finenzoraalte.nl

Meer dan hypotheekadviseur

Finenzo staat voor ‘Financiën en zo’ en is een franchiseorganisatie voor kwalitatief hoog hypotheekadvies. “Een Hypothecair Planner doet niet alleen alles wat een hypotheekadviseur doet, maar is daarnaast van veel meer markten thuis”, vertelt Liefers. “Ik gebruik de hypotheek als kapstok voor een grondige persoonlijke financiële analyse. Ik vraag mijn cliënten het hemd van het lijf.” Daarbij neemt hij de volledige financiële situatie van zijn cliënt(en) door, inclusief de toekomstverwachtingen (pensioen) en de mogelijke risico’s en valkuilen bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De cliënten krijgen voor zijn advies een factuur. “Ik werk dus niet op commissiebasis. Dat maakt me écht onafhankelijk. Als het nodig is, zal ik ook rustig tegen de cliënt zeggen dat hij of zij beter niet tot aankoop kan overgaan.”

Column

Een van zijn beste ideeën noemt hij zijn maandelijkse column in de woonbijlage van Salland Centraal. “Verzonnen tijdens het vissen”, lacht hij. “Je kunt wel weer een standaardadvertentie zetten, maar dit is net even iets anders. Ik word er ook regelmatig op aangesproken. Laatst nog toen ik bij de tennisbaan stond. ‘Zeg, sta jij niet in elke maand in de krant’, vroeg iemand me. Hij las mijn stukjes altijd. ‘Leuke financiële informatie’, vond hij. Zijn hypotheekrente liep net af en hij was dus heel geïnteresseerd in de materie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.