klassieke tractoren in actie op hindernisbaan

‟Laat die motoren maar brullen als ze zo’n hindernisparcours afleggen. Er is toch niks mooiers als zo’n oude tractor lekker begint te pokkeren?‟ Kenner maar vooral ook liefhebber Henri Lippmann uit Raalte, dit jaar speciaal verantwoordelijk voor de klassieke tractoren bij het Historisch Festival Raalte op Tweede Paasdag, begint al te glunderen als hij aan het heel nieuwe onderdeel denkt; een speciaal behendigheidsparcours voor de oude landbouwvoertuigen en een boomsleepwedstrijd.

Een echte wedstrijd op tijd of snelheid zal het volgens Lippmann zeker niet worden. Daarvoor zijn de deelnemende oude tractoren veel te verschillend; ‟Dat scheelt nogal wat in leeftijd, in motorvermogen en in besturing. En het zijn en blijven natuurlijk machines die soms al een halve eeuw oud zijn. Daarom maken we er zeker geen echte wedstrijd van zoals bijvoorbeeld bij het bekende trekkerslep en tractorpulling. Het moet op ons evenemententerrein de Hooge Weg vooral leuk en spannend worden voor de deelnemers als die oude machines een speciaal uitgezet parcours op het evenemententerrein afleggen. Met wat hindernissen, met achteruit rijden, met ringsteken. En we willen een boomsleepwedstrijd organiseren. Ketting om een boom en trekken maar. Ook voor het publiek wordt dat een mooi gezicht.‟

Hoe alles er precies uit zal gaan zien, is mede afhankelijk van het weer (en dus ook de bodemtoestand) op Tweede Paasdag. Deelname voor de eigenaren van de klassieke tractoren die naar Raalte komen is overigens helemaal vrijblijvend, zo benadrukt Lippmann. ‟Alleen, te vaak zie je bij dit soort evenementen dat die tractoren alleen maar stilstaan en bekeken kunnen worden door het publiek. Dat willen we nu in Raalte eens heel anders doen. Op 9 april is het nog een soort test. Waar we wel hoge verwachtingen van hebben, want ik heb al een paar enthousiaste reacties gehad,‟ zo zegt de trotse eigenaar van een klassieke, fraai gerestaureerde Fiat-tractor waaraan 3 jaar hard gewerkt is.

Behalve de oude tractoren zijn dit jaar op tweede Paasdag ook bezitters van klassieke auto’s, vrachtwagens, motoren en brommers welkom op evenemententerrein de Hooge Weg bij Raalte. De enige eis is dat het gaat om voertuigen van minstens 25 jaar oud. Via de site van het festival (staging2.historischfestivalraalte.nl) kan elke eigenaar zich aanmelden om op tweede Paasdag hun trotse (en vaak kostbare) bezit te tonen aan duizenden bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.