johan pameijer over de menselijke spiritualiteit

“Wat we verkeerd doen? Eigenlijk alles. We moeten terug naar de eenvoud. We leven in een wereld die gebaseerd is op angst en wantrouwen, terwijl je uit zou moeten gaan van liefde en vertrouwen. Dat kan niet altijd, dat is te zweverig, dat besef ik ook wel, maar de overheid helpt alleen maar regeltjes in het leven om ons in toom te houden, terwijl het eigenlijk over vrijheid zou moeten gaan. We moeten beseffen dat er meer is dan alleen maar onze aardse, stoffelijke wereld, de wereld van het journaal en de reclames waarin iedereen z’n rotzooi aan de man wil brengen.”

Heel even kijkt Johan Pameijer vurig van zich af. “Van mensen als ik word gezegd dat we halfzacht zijn. Maar dat zijn we niet. Het is vechten! De auteur Marcel Messing heeft een boek geschreven over alles dat we verkeerd doen. Dat heet: ‘Worden wij wakker?’ Want dat is het. We slapen allemaal!”

Johan (81) was in zijn werkzame leven kunstredacteur van Tubantia. Daarnaast heeft hij zich laten opleiden tot priester van de Vrij Katholieke Kerk. Johan kwam in die hoedanigheid terecht in Raalte, waar hij een kleine Vrij Katholieke gemeenschap van circa zestig mensen onder zich kreeg. Daar is hij zo’n jaar geleden mee gestopt. Wel is hij nog steeds een veelgevraagd spreker die de mensen graag meer vertelt over zijn unieke visies. Daarnaast schrijft hij, sinds hij in 1990 met de VUT ging, boeken over zijn eigen levensbeschouwing. De zeventiende is onderweg. Ondanks dat Johans theorieën menigeen veel te ver zullen gaan, komt hij over als een aardse, nuchtere man. Hij praat met een laconieke vanzelfsprekendheid.

De leer van de Vrij Katholieke Kerk mag je eigenlijk niet eens een leer noemen. Alles en iedereen is welkom. De geloofsstroming is gebaseerd op de gnosis: ieder mens draagt een goddelijke vonk in zich die tot wasdom dient te komen. De Vrij Katholieke Kerk gaat er vanuit dat het Christendom, de Islam, het Boeddhisme, het Jodendom en het Hindoeïsme allemaal uitingen zijn van dezelfde gnostische oerreligie. Wat het Christendom betreft, baseert de Vrij Katholieke Kerk zich op andere geschriften dan het traditionele Katholicisme. Met name de in 1945 gevonden Nag Hammadi rollen (die tal van oud-gnostische geschriften bevatten) zijn een inspiratie geweest. “Ja, je zou ons ketters kunnen noemen”, beaamt Johan. “Maar ketters, dat klinkt wel echt zwaar!”

Johan combineert zijn spirituele visies met wetenschap. Met name de quantumfysica speelt een grote rol in de totstandkoming van zijn theorieën. Dat is een wetenschappelijk gebied dat de werking van de kleinste elementaire deeltjes bestudeert, een wetenschap die met bevindingen komt die ons traditionele begrip van oorzaak en gevolg ver te boven gaan. Zo lijkt het er op dat elementaire deeltjes zich op hetzelfde moment op twee verschillende plekken kunnen bevinden. En zo zijn er proeven gedaan die als uitkomst lijken te hebben dat er elektronen zijn die kilometers verderop gelijktijdig reageren op de belevenissen van andere elektronen. De quantummechanica heeft wagenwijd de deuren opengezet voor theorieën over parallelle universums en telepathie. “Wat wij moeten beseffen, is dat de kosmos een levend universum is”, stelt Johan.

“Als de mens zich buitenaards leven probeert voor te stellen, zijn dat vaak projecties van ons eigen uiterlijk. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden, mogelijkheden die ons begrip ver te boven gaan. Ik zie engelen als lichtwezens. Wetenschappelijk is aangetoond dat alle cellen licht afstoten. Eigenlijk zijn we dus als mens ook een lichtwezen, maar het licht is bij ons gebonden aan een stoffelijke huls. Het zou maar zo kunnen dat engelen een vorm van lichtvibratie of lichtfrequentie zijn.”

“Ze mogen me zweverig noemen. Dat interesseert me niks. Ik dring niemand iets op. De mensen komen in vrijheid naar mijn lezingen. En als ze mijn theorieën verwerpen, ook goed. Of ik een zendeling ben, een wereldverbeteraar? Nee, dat gaat me veel te ver, dat is veel te pretentieus voor mij. Ik wil een klein schakeltje zijn dat in zijn eigen omgeving mensen probeert iets te leren. Laten we het alsjeblieft klein houden. Daarmee begint alles: bescheidenheid!”

Aquarius

Volgens sommige ‘new age’-theoretici gaan we op 21 december 2012 iets bijzonders beleven. De kalender van de Maya’s zou dan het einde der tijden voorspellen. Overigens zijn wat nuchterder onderzoekers van mening dat het hele 21 december 2012 verhaal quatsch is. De datum zou maar twee keer voorkomen in alle gevonden Mayateksten en een kalender moet ergens eindigen. “Wat er ook van waar is, we leven in een bijzondere tijd”, stelt Johan.

“Astrologisch gezien zijn we net in de tijd van Aquarius beland. Die zal ongeveer 2160 jaar duren. Het is voorspeld dat de overgang naar Aquarius gepaard gaat met grote spirituele en maatschappelijke veranderingen. En volgens mij zijn we daar nu getuige van. De economische problemen, de revoluties in het Midden-Oosten. Momenteel is er een enorme toestroom van energie uit de kosmos naar de Aarde. Die hele discussie over klimaatverandering en de relatie met CO2, ik geloof er niks van. De zonnevlammen zijn enorm in intensiteit toegenomen. Dat is het gewoon. Ik hecht verder weinig waarde aan de datum van de Maya’s, maar dat er iets bijzonders aan het gebeuren is, staat wat mij betreft vast!”

De rol van kunst

Het is niet voor niets dat Johan kunstredacteur is geweest. Kunst betekent voor hem niks anders dan pure spiritualiteit. “Kunst is transformatie”, zegt hij. “Ja, als mens hebben we een gewelddadige kant, maar kunst stelt ons in staat om die agressie om te zetten in iets moois. Kijk naar de werken van de Cobra-groep. Dat is puur geweld. Een uitbarsting van creativiteit. Kunst is een voorpost van de ontwikkeling van de mens.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.