heb jij de vogels in je tuin al geteld

Of de vogeltjes zich laten zien in het weekend van de tuinvogeltelling is nog maar de vraag. Want het weer zit niet mee. Maar het is zaterdag en zondag wel echt de nationale tuinvogeltelling. Kijken of de mus en de vink het nog goed doen in onze achtertuintjes.

Waar de telresultaten kwijt vind je hier. Je komt er zelfs teltips tegen. Een van de teltips is stiekem van achter het raam in je eigen tuin gaan staan loeren. Dat is met dit weer zo’n gek idee nog niet.

Op weg naar het weekend kwam er toevallig een bericht op de redactie binnen dat het met die vogeltjes in woonwijken maar magertjes gesteld is. “Vooral omdat gemeenten steeds vaker dat kleine en lage struikgewas vervangen door gazon”. Gemeenten doen dat omdat gras maaien sneller gaat en dus goedkoper is dan dat lage struikgewas onderhouden. Maar het is juist dat struikgewas waar vogeltjes zich prima schuil kunnen houden.

Minder struikjes, minder vogels, is dus de logische conclusie. Waar vogens ook niet tegen kunnen, is het winterklaar maken van tuintjes. Wie begin winter zijn tuin helemaal leeg haalt “omdat dat zo lelijk is, al die uitgebloeide en half dode takken”, die jaagt ook vogels uit zijn tuin.

Dit weekend tijdens de vogeltelling zal dat ook wel weer blijken. In tuintjes waar het groeisel van afgelopen zomer nog staat, daar zullen de meeste vogels geteld worden. Want vogels vinden haar hun winter-eten.

In Raalte is Gerard Broekgerrits een van de grote tellers. “Samen met Anton Eektimmerman controleren wij 230 hoofdzakelijk kleine soorten nestkasten, dit doen wij bij negen adressen. De resultaten geven wij digitaal door aan SOVON en aan NESTKAST, ze maken sinds 2009 van de verzamelende gegevens van de controleurs een jaarverslag. Het verslag van 2011 zit er denk ik aan te komen. “ Aldus Gerard.

Als het rapport uit is, houden we ons aanbevolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.