de telefoon staat roodgloeiend bij een foutje

Jan in ’t Veld en Ben Maatman tekenen samen met enkele andere Broeklanders voor de organisatie van de vierde editie van Broeklandse Pool die altijd tijdens het EK en het WK Voetbal wordt gehouden. In 2012 presenteert het gezelschap een nieuwe EK pool.

Het gaat er in Broekland net even wat ambitieuzer/ludieker aan toe dan bij het gros van de voetbalpools. De deelnemer die bovenaan de ranglijst staat, krijgt een speciale bokaal in de tuin en de rode lantaarndrager ontvangt ‘de hekk’nsluuter’. Aangezien ook veel oud-Broeklanders meedoen, zwerven deze ‘bokalen’ regelmatig door de Sallandse regio. De pool wordt bovendien opgeleukt met veel ludieke extraatjes. Bijvoorbeeld extra vragen omtrent de Oranjewedstrijden, waarmee leuke prijzen zijn te winnen. “Jaren geleden hebben we het er een keertje over gehad in het Horsthuis. Een voetbalpool voor het dorp. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Horsthuis er ook in zou participeren om zo geld in te zamelen voor de exploitatie en toekomstige investeringen, maar ja, van zo’n pool word je niet rijk. Dus na de eerste keer besloten we het gewoon zelf te doen. We hebben inmiddels een aantal sponsoren gevonden die voor ons de kosten dekken. De prijzenpot bestaat uit het totale inleggeld. Dus zelf worden we er ook niet beter van.”

Hoe het effect heeft gehad op de saamhorigheid in het dorp? “Ik denk wel dat het tegenwoordig drukker is in de kroeg als Oranje moet spelen”, vertelt Jan. Zelf heeft hij vreemd genoeg helemaal niet zoveel met voetbal. “De organisatie van zo’n pool is gewoon hartstikke leuk. Nu ben ik bovendien verplicht om het voetbal te volgen. Het is ook fantastisch dat soms juist de mensen die er het minste vanaf weten heel hoog eindigen. Maar ook kinderen zorgen voor verrassingen. De vorige keer eindigden twee broertjes als tweede van de pool. Allebei een jaar of 10 en hun pool zonder hulp ingevuld.”

En deelname aan de voetbalpool is ook goed voor de voetbalbeleving weet Ben. “Ach joh, je zult maar eens een foutje maken. Dat je de eindstand verkeerd hebt ingevuld. Dan staat de telefoon om elf uur roodgloeiend. Maar ook op straat word ik er regelmatig op aan gesproken. En hoe dichter je bij de ontknoping komt, hoe meer de koplopers hun kansen gaan berekenen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.