basisschoolkinderen krijgen les op boerderij

De kinderen van OBS de Springplank uit Heino hebben dinsdagmiddag als eerste groep les gekregen op Melkveebedrijf Het Meulemans in Dalfsen. De boerderij is vorig jaar gestart met het aanbieden van een educatief programma aan scholen. “Om dit extra onder de aandacht te brengen bij de scholen werden we benaderd door de mensen achter staging2.plattelandsbezoek.nl Ze wilden ons hiervoor graag een bijdrage geven, zodat wij scholen een gratis les konden aanbieden”, zegt Marieke van Lenthe, die de boerderij samen met Wim Jalink runt.

“We hebben de scholen in de buurt benaderd met de vraag of ze bij ons op de boerderij wilden komen. En zo gebeurde het dat er rond kwart over één dinsdagmiddag negen auto’s bij ons op het erf kwamen rijden met daarin 32 enthousiaste kinderen.”

Op school waren ze al een tijdje aan het werk over de boerderij, maar deze middag gingen ze dan ook echt de koeien en de kalfjes bewonderen. In vijf groepen hebben de kinderen de boerderij verkend. Eén groep begon in de ligboxenstal. Aan de hand van een plattegrond werden de vragen beantwoord: waarom noem je dit een ligboxenstal? En waarom hangen er reuzenventilators boven de voergang?

Een andere groep ging met Wim mee naar de melkrobot. Ze konden zien hoe een koe gemolken werd en als de kinderen dat durfden mochten ze met hun vinger in de voorbehandelbeker. Dit was voor sommigen heel spannend en het voelde erg raar.

De derde groep deed aan de hand van foto’s een speurtocht om de stal. Vragen als ‘wat denk je dat er in de silo’s zit’ en ‘wat wordt er in de boxen gestrooid’ werden beantwoord. De vierde groep begon bij de kalfjes. Deze mochten natuurlijk geaaid worden. Ook konden ze de kalfjes schetsen en mochten de kinderen ‘hun’ kalfje een naam geven.

De laatste groep begon bij de opdrachten over het voer. De foto’s werden in de juiste volgorde geplakt en ze mochten in de trekker klimmen. En dat wilden ze het liefst allemaal tegelijk.

Tijdens de inleiding werd en nog gedacht dat ze iets zouden leren over een zaklamp, want daar leek de melkbeker toch wel heel veel op! En de grote groene silo, daar wilden een aantal wel een circusvoorstelling in zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.