ambitieus plan voor centrum heino

Onder het mom van ‘als niemand het doet, doen wij het wel’ heeft Lokaal Alternatief, de partij uit de Raalter gemeenteraad, een nieuw plan gepresenteerd voor het centrum van Heino. Het plan omslaat het oude gemeentehuis, nieuwe invulling van het straatbeeld en extra woningen voor senioren en starters.

Samen met The Citadel Company uit Lemelerveld werd een plan ontwikkeld dat woensdagmiddag gepresenteerd werd aan veel betrokken partijen. Heino Aktief, Heinose Winkeliers Vereniging, SallandWonen, de gemeente (inclusief twee wethouders), Rabobank (directie) en Plaatselijk Belang Heino en Stichting Dorpshuus Heino: Allemaal hadden ze hun afvaardiging naar de presentatie in Oortwijn gestuurd.

De lelijke puist in het centrum van het dorp, het oude gemeentehuis, moet aangepakt worden. “Alleen afbreken is misschien te kort door de bocht, maar nu staat er een niet te exploiteren, foeilelijk gebouw,” stelde Arnoud Wierdsma van Lokaal Alternatief.

In plaats van alleen maar te roepen dat er wat aan moest veranderen, werd er woensdag een compleet nieuw centrumplan gepresenteerd. In het nieuwe centrumplan is volgens Wierdsma een einde gemaakt aan de parkeerproblematiek in het centrum, zijn minder verkeersbewegingen en is minder plek voor hangjongeren. In het plan zijn totaal 49 nieuwe parkeerplaatsen opgenomen.

Het huidige Rabobank-pand krijgt een meer centrale plek in het centrum, op de plaats van het oude gemeentehuis komen winkelruimten en 7 seniorenwoningen en achter de Rabobank komen winkelruimten met starterswoningen. Tussen de gebouwen moet een ‘intieme pleinzone’ met ruimte voor fietsers en voetgangers ontstaan.

Direct na afloop van de presentatie was het oorverdovend stil in de zaal van Oortwijn. Langzaam lieten de bestuurders de plannen, die op zijn minst erg ambitieus genoemd mogen worden, op zich inwerken. Ed Penninks van SallandWonen was de eerste die na de presentatie het woord nam. “Het oude gemeentehuis is ooit met een bepaald doel aangekocht, maar het tijdsbeeld is veranderd. Het is een lastige locatie om te ontwikkelen. We gunnen Heino een mooi plein en deze presentatie heeft laten zien hoe het zóu kúnnen zijn.” Wel plaatste Penninks de kanttekening dat hij het rekenwerk een beetje miste in de presentatie. “Dat had de presentatie wel een stuk sterker gemaakt,” viel een medewerker van de gemeente Penninks bij.

Volgens een woordvoerder van The Citadel Company is het project prima te realiseren. “Wij beginnen niet aan een onhaalbaar project. Het is echt een doorgerekend plan.” Wat de kosten voor het plan zouden zijn kon hij echter niet vertellen.

Johan Seekles van Plaatselijk Belang Heino liet weten wel wat in het plan te zien. “De mogelijkheden zijn ideaal. Ik heb altijd al geroepen dat senioren en starters aandacht verdienen. Het is in ieder geval positief dat er iets gebeurd.” Ook aanwezigen van Heino Aktief lieten weten dat de presentatie een aanzet moet zijn voor actie. “Op zijn minst een inspanningsverplichting voor de gemeente en SallandWonen.

Seekles van Plaatselijk Belang liet weten dat hij vindt dat er wel wat met het plan moet gebeuren. “Het gebouw staat al tien jaar leeg. Dat kan zo niet langer. Het is onacceptabel en onaanvaardbaar. Het is een doorn in het oog.”

Penninks beloofde in ieder geval het plan door te gaan rekenen. Hij kan er van uitgaan dat hij daarbij kritisch in de gaten gehouden wordt. “We blijven het kritisch volgen,” sloot raadslid Egbert den Daas af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.