akademie helpt beheerders accommodaties

Stimuland is gestart met de Kulturhus Akademie. Dit initiatief richt zich op bestuurders, beheerders en managers van multifunctionele accommodaties, dorpshuizen en kulturhusen in Overijssel. In vijf lessen krijgen zij de kans om hun vaardigheden aan te scherpen en leren zij in te springen op de veranderende markt. Onlangs vond de eerste bijeenkomst plaats. 25 deelnemers van de Kulturhus Akademie kregen een masterclass over ondernemerschap.

“Dorpshuizen, multifunctionele accommodaties en kulturhusen worden steeds professioneler, tenminste, dat moeten ze zijn om hun bestaansrecht te behouden”, zo signaleert Stimuland. En met het oog daarop is de organisatie ook van start gegaan met de Kulturhus Akademie. “Want waar vroeger de koffie de hele dag stond te pruttelen en maar een kwartje kostte, is het dorphuis nu een professioneel bedrijf met oog voor de wensen van (potentiële) bezoekersgroepen. Vaak zonder subsidie van de gemeenten, zijn besturen zelf verantwoordelijk voor een gezonde exploitatie. Dat betekent dat voorzieningen steeds creatiever en ondernemender worden.”

Carla Rouwenhorst, beheerder van dorpshuis ’t Trefpunt in Heeten, was een van de deelnemers. De voorbeelden van de sprekers Ton Groot Beumer (Ribs & Blues festival), Rob Telgenkamp (o.a. Dauwpop) en Max van Leeuwen (Leo Groote Instituut) riepen herkenning op, maar leidden ook tot discussie. Want ondernemerschap en de dienstverlenende rol van gemeenschapscentra gaan niet altijd van harte hand in hand. Deze voorzieningen hebben immers vaak te maken hebben met gesubsidieerde en niet altijd zakelijk ingestelde huurders. Gastspreker Rob Telgenkamp was het daarmee echter niet eens. Hij vertaalde een gebrek aan ondernemerschap in de oneliner: ‘Vake be’j te bange’. Volgens hem is het ook vaak een kwestie van proberen. “Een idee mag ook best eens mislukken”, voegde hij er aan toe. Een van de uitspraken die bij Rouwenhorst indruk heeft gemaakt, is: ‘Conflicten horen erbij, geven nieuwe ideeën’. ”Door naar elkaar te luisteren en open te staan voor argumenten van anderen, creëer je begrip voor elkaar. En dat komt het eindresultaat en het draagvlak uiteindelijk ten goede. Dat is in processen als waar wij nu mee bezig zijn natuurlijk essentieel.”

De afgelopen twee jaar heeft Carla, samen met vertegenwoordigers uit het dorp, veel tijd besteed aan een haalbaarheidsonderzoek om het kulturhusconcept toe te passen op het bestaande dorpshuis. Dat proces is inmiddels afgerond. De belangrijkste uitdaging ligt er volgens haar nu in om een grotere diversiteit aan activiteiten te organiseren om zo een bredere groep mensen aan te spreken en deze onderling met elkaar in contact te brengen. “Zoiets versterkt de saamhorigheid. Waar iets te doen is, willen mensen bij horen. En dat zorgt er weer voor dat mensen hier met plezier wonen.”

Met input uit de masterclass gaat Carla nu samen met de lokale horecaondernemers en het verenigingsleven kijken hoe zij elkaar verder kunnen ondersteunen en versterken. “Wij moeten het toch samen doen. Daar heb ik overigens alle vertrouwen in. Heeten is een zelfredzaam dorp, er zijn genoeg mensen die er samen de schouders onder willen zetten. Kijk maar naar het werk aan de uitbreiding van de sporthal, de realisatie van de fitnesszaal en de verplaatsing van de vergaderzalen. Voor een groot deel door vrijwilligers gedaan. Zoiets is toch fantastisch?”

Carla kijkt uit naar de volgende masterclasses in 2012 waar ingezoomd wordt op de onderwerpen programmering, doelgroepbenadering, woonservicegebieden en financiën. “Maar ik ben ook zeker van de partij bij de inspiratiebijeenkomst over social media.”

Meer informatie over kulturhusen en de Kulturhus Akademie is te vinden op staging2.kulturhus.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.