werkgeverspunt raalte is een groot succesverhaal

Gebaseerd op ervaringen vanuit andere plaatsen (onder andere Zwolle) waren de verwachtingen voor het Werkgeverspunt Raalte hoog gespannen. Voor alle betrokken partijen is het dan prettig om te mogen constateren dat het eerste jaar inderdaad bijzonder goed is verlopen. Wat heet: er zijn veertig plaatsingen geweest en dat is het dubbele van het aantal dat als doelstelling was uitgesproken. We mogen dus met een gerust hart van de daken schreeuwen dat hier sprake is van één groot succesverhaal.

We spreken met de betrokken wethouders Ben Haarman (o.a. economie en bedrijven) en Roger de Groot (o.a. sociaal beleid en werk en inkomen) en met Karen Wimmenhove, het gezicht van Werkgeverspunt Raalte. De drie hebben een duidelijke verklaring voor het succes: ‘Het grote voordeel in de gemeente Raalte is dat hier nog sprake is van een direct contact met de werkgevers. Het is daardoor gemakkelijker om voor goede kandidaten snel een geschikte werkplek te vinden.’

Al in het eerste jaar heeft Werkgeverspunt Raalte dus bewezen een onmisbare schakel te zijn tussen vraag en aanbod oftewel tussen werkzoekende en het bedrijfsleven. Hoewel de gemeente nadrukkelijk probeert om haar inwoners uit een uitkering- of bijstandsituatie te houden, moet het takenpakket van Wimmenhove niet worden verward met dat van een uitzendbureau. ‘De vraag van de werkgever staat bij ons centraal. We stoppen veel energie en tijd in het contact met de ondernemers en zijn daardoor heel erg benaderbaar voor het bedrijfsleven.’

Voor ondernemers is het goed om te weten dat het Werkgeverspunt Raalte synoniem staat voor een duurzame relatie. ‘Een groot deel van onze kracht zit ‘m er in dat we nooit zomaar iemand naar een bedrijf sturen. We kennen de vraag van de ondernemer, zoeken daar een kandidaat bij en zullen eerst zelf een intakegesprek voeren. Dat verhoogt de slagingskans’, stellen Wimmenhove, Haarman en De Groot die prettig verrast zijn dat ondernemers nu al niet meer afwachten, maar zelf contact zoeken met het Werkgeverspunt Raalte.

Het succes van het eerste jaar zorgt er voor dat er een vervolg wordt gegeven aan het Werkgeverspunt Raalte. ‘Met zulk soort cijfers hoef je daar niet lang over na te denken. Als zo overduidelijk blijkt dat er sprake is van goede dienstverlening, dan ga je dat niet stopzetten. We stoppen pas als er geen vraag meer is’, aldus de beide wethouders die worden bijgevallen door Wimmenhove. ‘Er is ook nog genoeg te doen. Ik heb nog lang niet alle bedrijven kunnen bezoeken en er zijn nog steeds ondernemers die niet op de hoogte zijn van het Werkgeverspunt Raalte. Communicatie is dus nog wel een aandachtpunt en verder wil ik me in het tweede jaar nog intensiever bezighouden met de kwaliteit van de kandidaten.’

Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt bij het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, maar Wimmenhove ziet voor zichzelf ook wel een functie als gids door het woud van regelgeving dat de arbeidsmarkt omgeeft. Tevens kan ze volgens Haarman een rol spelen om duurzaamheid (nog) meer onder de aandacht van het bedrijfsleven te brengen. En bedrijfsleven moet in dit verband heel breed worden gezien, want tenslotte zijn er ook werkgevers actief in de zorg en het onderwijs.

De Groot ziet voor Werkgeverspunt Raalte ook een belangrijke rol weggelegd als het gaat om de informatievoorziening rond de wet ‘Werken naar vermogen’ die per 1 januari 2013 van kracht wordt. De gemeenten worden dan ook verantwoordelijk voor de doelgroepen vanuit de WSW en Wajong. Deze kwetsbare groepen hebben te maken met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en moeten zoveel mogelijk aan het werk worden geholpen. Wimmenhove zelf merkt dat ze steeds vaker wordt benaderd om als sparringpartner te fungeren. En naar volle tevredenheid, zo blijkt uit de klanttevredenheidsonderzoeken. ‘Alle bedrijven die het formulier hebben ingevuld, geven aan dat ze het Werkgeverspunt zullen aanbevelen bij collega-ondernemers. Een 100% score, dat is toch een hele aardige graadmeter?’

Adviseur Werkgeverspunt Raalte Karen Wimmenhove is te bereiken via haar mobiele nummer 06 83 59 75 96 of via e-mail werkgeverspunt@raalte.nl. Ook is er informatie te vinden op staging2.raalte.nl (Werken en Leven/Ondernemen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.