werk van anton heyboer in het nijenhuis

Museum de Fundatie-Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe showt van zondag 19 februari tot en met zondag 6 mei werk van Anton Heyboer. De tentoonstelling Anton Heyboer – Missing Years bevat ruim 150 etsen en schilderijen die behoren tot Heyboers vroege werk, gemaakt tussen 1953 en 1960. Met Missing Years wordt voor het eerst een overzicht getoond van deze stukken uit zijn verloren gewaande ‘Haarlemse periode’.

De etsen en schilderijen die Anton Heyboer in de jaren vijftig maakte, behoren tot zijn meest oorspronkelijke werk en laten een ander beeld zien dan wat tot nu toe van hem bekend is. De werken hebben een ruwe, rauwe, elegante schoonheid. Tijdloos; oeroud en hedendaags tegelijk. Uniek in hun beeldtaal, vergelijkbaar met pure primitieve kunst.

Lange tijd werd dit deel van zijn oeuvre als verloren beschouwd, aangezien Heyboer zelf altijd beweerde dat alles wat hij in zijn zogenaamde Haarlemse periode had gemaakt, was vernietigd. In 2004 kwam met een ets uit 1957 dit vroege werk voor het eerst weer aan de oppervlakte. Uit de erfenis van een toenmalige boezemvriend en mecenas van Heyboer, de Haarlemse kunstschilder Josef Santen (Haarlem, 1926-1988) verschenen in de jaren erna enkele honderden etsen en een aantal schilderijen.

Deze ‘Haarlemse collectie’ is al die jaren in tact gebleven en nu in het bezit van de Amsterdamse kunsthandelaren en vrienden van Heyboer, Georges Knubben en Couzijn Simon. Zij tonen tot en met 6 mei, in nauwe samenwerking met Museum de Fundatie, Heyboers Missing Years in Kasteel het Nijenhuis bij Heino.

Anton Heyboer is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn extravagante levensstijl en kleurrijke werk uit de jaren zeventig/tachtig. Vanaf het begin van de jaren zestig tot zijn dood in 2005 woonde en werkte hij met zijn vier vrouwen in een boerderij in het Noord Hollandse Den Ilp.

Museum de Fundatie bezit/beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

De tentoonstelling is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Meer informatie is op staging2.museumdefundatie.nl te vinden of verkrijgbaar 0572-388188.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.