verbieden hennepteelt helpt niet

Ook het feit dat SallandWonen huurders direct op straat zet, nadat hun hennepplantage ontdekt is, stemt Lourenssen niet al te best. “Het is begrijpelijk dat kinderen in woningen waar hennep wordt geteeld niet veilig zijn. Maar om vervolgens met de ouders de kinderen het huis uit te zetten klinkt stoer, maar is het niet. Het Unicef Verdrag voor de Rechten van het Kind geeft kinderen het recht op een veilige plek om te wonen. Kinderen uit onveilige woningen halen is uitstekend, op welke veilige plek deze kinderen vervolgens voor de avond invalt weer worden ondergebracht is niet geregeld! Wat zou de Kinderombudsman van deze aanpak vinden? Minderjarige kinderen mogen nooit bestraft worden voor de daden van hun ouders, trouwens ook niet door de ouders gebruikt worden om strafbare feiten te begaan. De vraag waarom alleen huurders dan hun huis worden uitgezet en woningeigenaren niet, blijft onbeantwoord. Als je de berichtgeving volgt zijn er ook tal van woningeigenaren die voor hetzelfde vergrijp worden aangehouden en dan geldt ook hier gelijke monniken, gelijke kappen. Is hier sprake van klassenjustitie?”

De reden waarom mensen in de hennepteelt belanden is volgens Lourenssen onderbelicht. “Over de oorzaken waarom mensen in de eigen woning hennep telen, is bekend dat het vaak gaat om problematische schulden. Is het niet wenselijker om daar wat aan te doen in plaats van deze mensen de criminaliteit in te duwen. Veel daders van huisteelt zijn tevens slachtoffer van de georganiseerde misdaad.”

Lourenssen ontkent de gevaren van hennepplantages overigens niet: “Ja, het kan heel gevaarlijk zijn voor de bewoners en omwonenden als er brand uitbreekt in zo’n illegale hennepkwekerij in een woning. Ook kan het in de buurt onveilig zijn, wanneer illegaal hennep wordt geteeld. Ook het illegaal stroom aftappen moet tegengegaan worden.”

“De harde aanpak oogt stoer maar verschuift alleen het probleem. De kleine jongens aanpakken is dweilen met de kraan open en is een brevet van onvermogen van alle bovengenoemde organisaties. Is nou niemand in staat de grote jongens achter de zware criminaliteit aan te pakken?”

In de bijlage van dit verhaal vind je een pdf van het artikel waarop Lourenssen reageert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.