satink meer attitude zou goed zijn

“Ach ja…”, klinkt het nuchter als we hem feliciteren met het recente behalen van de Popprijs van Overijssel. Oud-Heinoër Frank Satink, samen met Rob Telgenkamp eigenaar van het evenementenbureau Ev’Hands en de platenlabels Goomah Music en Cool Buzz, is er niet heel veel anders van geworden. De mensen om hem heen tijdelijk wel. “Je wilt niet weten hoeveel reacties ik heb gehad. SMS-jes, mailtjes. Tot aan mensen van de Oor, de Volkskrant en de VPRO aan toe. Het heeft heel veel pers opgeleverd en dat is natuurlijk alleen maar goed voor Ev’Hands en Goomah.”

Als je als in popmuziek geïnteresseerde Sallander in het afgelopen jaar geen door Frank geboekte band gezien hebt, heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Ev’Hands is de organisator van het jaarlijks terugkerende Dauwpop. Daarnaast programmeert het bureau voor festivals zoals de Zwarte Cross, Ribs & Blues en Stöppelhaene. Ook verzorgt Ev’Hands de programmering voor clubs en poppodia. Zo maken onder andere De Lantaarn in Hellendoorn, Metropool in Hengelo, Lucky in Rijssen en De Kelder in Amersfoort gebruik van de diensten van Ev’Hands.

Frank is er mede voor verantwoordelijk dat in de afgelopen jaren het aantal grote namen op Ribs & Blues en Stöppelhaene zo enorm gegroeid is. “Natuurlijk hoop ik dat dat ook een bijdrage levert aan een positief muziekklimaat in Oost-Nederland”, vertelt hij. “Ribs & Blues had dit jaar maar liefst 52.000 bezoekers. We groeien nog steeds. En kijk nu om je heen. In Heino zijn ze ook bezig om bluesavonden te organiseren, de tribute-avonden in Tivoli zijn heel populair. Zo inspireren we elkaar. Hoe meer kansen je krijgt om interessante acts te programmeren, hoe groter het publiek wordt, hoe beter het ook is voor ons en voor iedereen die van rockmuziek houdt.”

Maar, zo zegt hij, “Oost-Nederland is en blijft lastig als het om live-muziek gaat.” “Neem bijvoorbeeld een provincie als Brabant”, vervolgt hij. “Daar zijn veel meer grote steden, daar is veel meer potentieel. Qua poppodia zitten we hier ook vol, denk ik. Je hebt Hedon in Zwolle, Atak in Enschede, de Metropool in Hengelo, De Lantaarn in Hengelo, Lucky in Rijssen en het Burgerweeshuis in Deventer. En Overijssel is een uitgestrekte provincie. Ik woon zelf in Zwolle. Als ik naar Enschede moet, ben ik 75 minuten onderweg, naar Hengelo een uur. Dat zijn flinke afstanden. En niet iedereen is bereid om zo ver voor een concert te reizen.”

Om toch ook in Overijssel een kweekvijver te creëren voor de opkomende bands, is Frank samen met een aantal anderen die actief zijn in de oostelijke muziekwereld bezig met de oprichting van het muziekplatform Let’s Get Lost, een internetsite voor Oost-Nederland waar interessante muziektips uitgewisseld kunnen worden. “Kijk, er zijn ontzettend veel toffe bandjes die ik graag in Oost-Nederland neer zou willen zetten, maar waarbij ik het gewoon niet aandurf omdat het publiek te klein is. Dat kan er gewoon niet uit. Met Let’s Get Lost willen we ons richten op liefhebbers in Overijssel, Drenthe en de Achterhoek. We hopen een echte community op te bouwen. Daarnaast gaan we op zoek naar geschikte locaties voor concerten. En als die kans er dan eens is om zo’n tof bandje te boeken, dan zullen we het misschien eens op een van die locaties proberen.”

Do it yourself

Veel popliefhebbers voorspellen sinds het begin van de economische malaise al dat de muziek als gevolg van het maatschappelijk klimaat harder zal worden. Ondanks het recente grote succes van een stevige rockband als Triggerfinger, lijkt dat toch achterwege te blijven. “Maar het gaat absoluut gebeuren”, stelt Frank.

“En weet je wat het is, ik gooi de knuppel maar eens in het hoenderhok, de bezuinigingen op cultuur vind ik helemaal niet zo erg. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor subsidies, maar ik ben van mening dat de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek te lijden heeft gehad onder alle overheidssteun. Je ziet hier bands in het gesubsidieerde circuit die enorme bedragen vragen. En dan staan ze maar voor halfvolle zaal te spelen.

Ik ben een fan van de Amerikaanse manier. Als je naar een festival als South by Southwest in Austin, Texas, gaat, zie je daar om drie uur ’s middags fantastische bands. En die horen dan nog niet eens bij het officiële programma. Die bands zouden in Nederland meteen bij de top horen, maar moeten daar soms gewoon nog betalen om te mogen spelen. Hier in Nederland word je door en door ondersteund. Dat is de scene niet ten goede gekomen. De ouderwetse punkfilosofie: Do it yourself! Geen gesubsidieerd oefenhok, maar gewoon oefenen in een oude schuur of in een garage. Als gevolg van al die subsidies mis ik hier in Nederland ook een beetje het gevaar in de muziek, het is vaak te braaf. Wat meer attitude zou alleen maar goed zijn. Kom op, met elkaar weer de kraakpanden in!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.