ruim 40000 leerlingen kiezen zelf gezonder

Vaker fruit mee naar school, gezonde traktaties, verbetering gebruik van schoolpleinen, betere samenwerking en een vroegtijdige signalering van ongezond gewicht. De 22.000 leerlingen én de 135 Overijsselse basisscholen, waaronder een aantal Sallandse scholen, die werken met het lesprogramma ‘IK Lekker fit!?’ maken bewust gezondere keuzes. ‘IK Lekker fit!?’ viert deze maand haar tweede verjaardag.

“Een gezonde en actieve leefstijl, die zich in de toekomst moet vertalen in een meer gezondere jeugd, daar gaat het om bij ‘IK Lekker fit!?’, vertelt Maaike Heethaar, projectleider van ‘IK Lekker fit!?’. Heethaar zette twee jaar geleden in samenwerking met onder andere de Hartstichting en Zilveren Kruis Achmea het programma ‘IK Lekker fit?!’ op de kaart in Overijssel. Daarna was Noord-Holland aan de beurt. Daar volgen inmiddels meer dan 18.000 leerlingen van 87 basisscholen het lesprogramma, gevolgd door Flevoland met zo’n 2.000 enthousiaste leerlingen en Drenthe start in het voorjaar.

Ze is erg tevreden over de unieke samenwerking die de afgelopen twee jaar is ontstaan tussen gemeenten, sportservices, GGD-en, sportaanbieders en diverse organisaties met gezonde projecten. Zeker nu ook de politiek inziet dat deze lokale partners elkaar versterken als zij elkaar kunnen vinden.

Scholen en gemeenten zijn erg positief over ‘IK Lekker fit!?’. Een leerkracht van basisschool de Dijkerhoek in Holten: “Kinderen zijn zich bewuster van wat zij meenemen naar school: fruit of een koekje.”

De coördinator in de gemeente Almelo merkt op dat het soms lastig is ook de ouders te motiveren. “Sommige ouders ervaren het lesprogramma dat een gezonde leefstijl wil bevorderen als inbreuk op hun privacy. ´Hoezo doen we het niet goed dan?´ Kinderen daarentegen reageren altijd positief. Ze zijn leergierig en sporten en bewegen graag!” In Ommen bijvoorbeeld heeft de gemeente ‘IK Lekker fit!?’ uitgebreid naar de kinder- en naschoolse opvang om overal dezelfde boodschap uit te dragen: ‘Fit zijn is fijn!’

Verder vinden scholen de ondersteuning bij het regelen van dingen, het invullen van het werkbudget en begeleiding bij het uitvoeren van de fittesten erg prettig.

Zo stelt Zilveren Kruis Achmea een werkbudget aan gemeenten beschikbaar, waarmee scholen activiteiten kunnen organiseren en extra handjes kunnen inschakelen. De samenwerking wordt steeds breder. Natuur en Milieu Overijssel en LTO Noord hebben een groene menukaart gemaakt over de herkomst van voeding en bewegen in de natuur. Ook wordt in samenwerking met FBK-Games, het internationale topatletiekevenement, bij bestaande hardloopevenementen ‘IK Lekker fit!?’ Kidsruns georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.