oorlog met de hennepkweek

De gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer verklaren de oorlog aan hennepkwekers. Samen met de politie, SallandWonen, Enexis, de belastingdienst, het Openbaar Ministerie en uitkeringsinstanties gaan de gemeenten de strijd aan met eigenaren van hennepkwekerijen.

Met ingang van 1 januari worden huurders die een hennepkwekerij thuis hebben direct op straat gezet, ook al hebben ze kinderen in huis. Netbeheerders gaan direct de stroom afsluiten zodra ze aftapping van het electriciteitsnet ontdekken. Voorheen ging er nog een waarschuwing aan vooraf, maar vanaf 1 januari niet meer. Hennepkwekerij thuis? Dan gaat de stroom eraf en de bewoner inclusief gezin eruit.

Reden voor de hardere aanpak is het grote gevaar dat hennepkwekerijen met zich meebrengen. Niet alleen bewoners van woningen met daarin een hennepkwekerij lopen gevaar, ook omwonenden lopen risico. Bij kwekerijen wordt vaak illegaal stroom afgetapt, hierdoor ontstaat brandgevaar. Sterker nog: Tachtig procent van alle hennepkwekerijen zijn brandgevaarlijk.

Als de politie een kwekerij ontdekt, dan lopen ook degenen die het pand betreden vaak risico. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kweker zijn pand voorziet van boobytraps. Soms worden deuren onder stroom gezet, vallen deurmatten naar beneden zodra je er een stap op zet of in het uiterste geval is er een geladen shotgun op de deur gericht. Vaak niet om de medewerkers van de politie te verwonden, maar om ripdeals binnen het drugscircuit te voorkomen.

Naast die boobytraps liggen er meer gevaren op de loer in kwekerijen. Door het aftappen van stroom ontstaat brandgevaar, mogelijks zelfs op ontploffing. Daarnaast kan er wateroverlast onstaan, ligt electrocutie op de loer, is er gevaar voor CO- of CO2-vergiftiging en kan er door al het vocht ook nog legionella aanwezig zijn.

De politie waarschuwt mensen dan ook om nooit zelf een hennepkwekerij in te gaan.

Eigenaren van een hennepkwekerij begeven zich vaak in de zware criminaliteit. De samenwerkende instanties bestempelen het zelfs als de georganiseerde misdaad. In de wereld van de hennepkweek vinden met regelmaat afpersingen, uitbuitingen, ripdeals en soms zelfs liquidaties plaats.

“Achter één kwekerij zit vaak een hele organisatie,” stelt een woordvoerder van politie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.