onderscheiding voor monique swartjes

De Raaltese Monique Swartjes, vooral bekend van haar werkzaamheden bij handbalvereniging Kwiek, heeft donderdagavond een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Burgemeester Piet Zoon speldde haar de onderscheiding op voorafgaand aan de handbalinterland tussen Nederland Youth en Duitsland Youth.

Monique Swartjes is al dertig jaar actief als scheidsrechter, docent/cursusleider, leider van bijscholingen en clinics, lid van de projectgroep Talentontwikkeling van de afdeling Oost van het Nederlands Handbal Verbond. Daarnaast begeleidde en beoordeelde zij jarenlang scheidsrechters. Ook was zij trainer van de handbalvereniging HV Kwiek in Raalte.

Daarnaast is zij jarenlang trainer en technisch manager van de handbalvereniging Hv Kwiek in Raalte en ondersteunt zij verenigingen bij het opstellen van beleidsplannen, het geven van clinics, helpen bij het maken van plannen en de uitvoering daarvan in het onderwijs. Haar inzet beperkt zich niet alleen tot de handbalsport. In 2005 was zij mede-initiator om in Raalte te komen tot een campusachtige situatie voor sport en onderwijs. Uiteindelijk is de Sport en Cultuur Academie Salland ontstaan. Zij is betrokken bij het invullen van de plannen van deze academie.

Bovendien is zij initiatiefnemer van de Werkgroep R7, een samenwerkingsverband van meerdere handbalverenigingen. Momenteel werken 12 handbalverenigingen in Salland samen. Er worden cursussen, scholingen, clinics en trainingen verzorgd. Mede door de inzet van betrokkene werden vernieuwende projecten opgezet en kreeg de Werkgroep R7 landelijke navolging. De werkgroep R7 organiseert ook interlandwedstrijden.

Ook is Swartjes oprichter en technisch manager van het Carmel Handbal Talenten Centrum in Raalte (nu Carmel Handbalschool Salland). Het doel van de handbalschool is om talenten (zowel handballers als trainers en scheidsrechters) de mogelijkheid te geven zich extra te scholen. Daarbij werd een perfecte combinatie van sport en school tot stand gebracht onder leiding van geschoold kader. Het initiatief van betrokkene heeft navolging gekregen in Nederland. Betrokkene ondersteunde nieuwe handbalscholen met raad en daad.

De Carmel Handbalschool Salland organiseert ieder jaar de Sallandse Handbalweek. Een evenement waar talentvolle nationale en internationale jeugd extra ruimte krijgt zich te manifesteren. Bovendien is de Sallandse Handbalweek een evenement waar ook zij, die iets minder talent hebben, volop aandacht krijgen. In vier dagen is er voor 750 enthousiaste jeugdigen een prachtig aanbod van sport en bewegen. Ook schrijft zij het Opleidingsplan Talentontwikkeling dat door het Nederlands Handbal Verbond mede als basis voor nationaal beleid wordt gesteld. Betrokkene introduceerde de module Sociale en Mentale vaardigheden binnen de handbalschool in Raalte.

Ook was zij trainer van de handbalvereniging Broekland. Tevens helpt zij bij activiteiten van de school

en verenigingen van haar kinderen. In 2010 ontving betrokkene tijdens een groot internationaal Sportcongres in Papendal de stimuleringsprijs van NLcoach (de landelijke organisatie van topcoaches in de sport) en werd zij in dat jaar gekozen tot Vrijwilliger van het jaar in de gemeente Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.