Home / archiefcentraal / olst wordt steeds klimaatbestendiger

olst wordt steeds klimaatbestendiger

Vereniging Aardehuis is op haar bouwlocatie aan de zuidzijde van Olst deze maand van start gegaan met voorbereidingswerk, waaronder de bouw van een grote loods. Ook maakte men een start met diverse werkzaamheden die dat deel van Olst beter bestand gaan maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Speciaal voor dat laatste heeft de provincie Overijssel eerder dit jaar aan de gemeente Olst-Wijhe een subsidie toegekend.

Vorige week plaatsten de bouwers enkele peilbuizen op het terrein om de fluctuaties in de grondwaterstand te kunnen bemeten. Dit is van belang voor diverse maatregelen die op en rond het aardehuizen-terrein zullen worden genomen om de gevolgen van klimaatverandering te kunnen opvangen. Extremen in het weer (hitte, droogte en soms juist grote hoeveelheden neerslag) wordt gepareerd met maatregelen voor waterbuffering, natuurlijke afwatering en het maximaliseren van groen in de wijk.

Zo is er inmiddels grond op het bouwterrein gebracht die in een later stadium de aarden wallen vormen aan de noord-, oost- en westzijde van de 23 woningen en het bezoekerscentrum. Deze wallen stabiliseren niet alleen de binnentemperatuur van de gebouwen maar werken ook als waterbuffers die de natuurlijke afwatering in de bodem bevorderen. De schuin lopende begroeide wallen vergroten samen met de aan te leggen grasdaken bovendien het groene oppervlak binnen de wijk. Op hete dagen helpt dat om de buitentemperatuur te matigen.

Verder heeft de gemeente samen met Vereniging Aardehuis en een externe deskundige de afgelopen maanden een eerste concept van een landschapsplan gemaakt voor de openbare groenstrook tussen de aardehuizen en het spoor. Een tweede concept is momenteel in de maak. In dit plan is onder meer een waterpartij opgenomen die eveneens onderdeel uitmaakt van het pakket aan maatregelen voor meer klimaatbestendigheid.

Een aardehuis is een volledig zelfvoorzienende woning wat betreft warmtehuishouding, energie, watervoorziening en -zuivering. Autobanden die met zand gevuld zijn en daarna worden aangestampt, vormen de bouwstenen voor de dragende muren van de huizen. Alles wordt afgewerkt met een dikke laag leem, waardoor de huizen van buiten en van binnen een natuurlijke uitstraling krijgen. De glazen zuidzijde vangt zonnewarmte optimaal. De overige zijden van de huizen worden ingepakt met een aarden wal, waardoor de huizen het karakter van een heuvel krijgen.

De toekomstige bewoners bouwen de Aardehuizen grotendeels zelf, onder begeleiding van

professionals en met hulp van een groot aantal vrijwilligers. Meer informatie over het project is te vinden op www.aardehuis.nl

Lees ook

Collecties historische publicaties deels samengevoegd

Rijnbrink, Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel ondertekenen convenant REGIO – Als geïnteresseerde in historische publicaties …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.