nieuw boek van teun de haan over het goor

Van 2002 tot 2003 bracht hij bijna dagelijks bezoeken aan het gebied, waar het Waterschap Groot Salland bezig was met het ophogen van een weiland, waardoor er een kleine waterplas met moeras kon ontstaan. “Ik zag dat de natuur direct reageerde”, stelt hij. “De kieviten zaten al meteen onder de grijpers van de sjofels te pikken.”

Maar Teun gebruikt de ontstaansgeschiedenis van het nieuwe natuurgebied ook als vertrekpunt voor nostalgische, vrolijke of confronterende overpeinzingen en anekdotes. “Het boek is een ode aan het Sallandse land”, zegt hij. “Het Sallandse landschap krijgt niet de aandacht die het verdient. Salland heeft geen uitbundige schoonheid. De natuur is wat ingetogener, maar als je het wilt zien, is het prachtig. Dat ingetogene past ook bij het karakter van de bedachtzame Sallander, niet teveel lullen, maar doen. En in dat strakke, simpele Sallandse landschap, daar voel ik me als mens helemaal in thuis.”

Teun is een echte natuurliefhebber. “Elk grassprietje in Salland ken ik”, zegt hij. Het was in 2002 dat hij besloot regelmatig een kijkje te nemen bij de werkzaamheden bij Het Goor. “Ik was nieuwsgierig hoe de natuur zou reageren op de werkzaamheden. Ik besloot er een logboek van bij te houden. Die aantekeningen heb ik later allemaal uitgewerkt en er enkele tientallen pentekeningen bij gemaakt. Meteen gebeurde er van alles. De werkzaamheden waren er nog niet begonnen of je zag er nieuwe planten groeien. De dotterbloem bijvoorbeeld. In de verste verte niet te bekennen, maar toch kwam ik ‘m er al heel snel tegen. De natuur pionierde en ontwikkelde zich in een razend tempo. Zo begon er al snel een ecologische connectie, tjongejonge wat een mooie woorden, hoor mij eens, te bestaan tussen het Goor en ’t Reuveld in Broekland.”

Maar, zo zegt hij zelf, het beschrijven van de natuur in een logboek is in wezen saai. Daarom zijn die verhalen aangevuld met anekdotes en verhandelingen over oude Sallandse gebruiken als het foekepotten en de Palmpasensstok. Maar ook een bijzonder verhaal over een markante Raalter kroegbaas die jaren geleden in zijn frustratie over de gebrekkige jachtresultaten van die dag zijn eigen jachthond doodschoot. Met de gedegen, maar luxe vormgeving (linnen kaft, bandstempel en stofomslag) en de robuuste tekenstijl van Teun heeft het boek een ietwat nostalgische insteek gekregen. Maar ho ho, even rustig, Teun wil het meteen even gezegd hebben, hij is echt niet in het verleden blijven hangen.

“Ik maak graag gebruik van m’n Apple en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ik heb echt geen weerzin tegen de moderniteit, maar wel tegen het zinloze vernielen van onze geschiedenis.” De oudere Raaltenaar weet genoeg. Teun heeft zich immers jarenlang ingezet voor het behoud van historische gebouwen en landschapselementen. “Moet je nou kijken naar het centrum van Raalte. Het is een stadsachtig dorp waar niks meer herinnert aan de geschiedenis. En dat allemaal omwille van lokale trots. Op een gegeven moment gingen veel Raaltenaren denken dat Raalte een belangrijk dorp was. Raalte deed indertijd ook mee aan de zeskamp van de NCRV. Landelijke tv. Dus moest Raalte mee in de vaart der volkeren. Noem het maar Roalter wind. Prachtige historische gebouwen zijn afgebroken. En neem die muur bij de Herenhof, aan de achterkant van het oude pand van SallandWonen. Sommige mensen denken echt dat het een oude stadsmuur is. Nou, dat misbaksel is door enkele vrolijke fransen in de kroeg verzonnen. Die gevelsteen is uit een achttiende-eeuwse boerderij gesloopt. Zo van, ‘als Raalte geen geschiedenis meer heeft, dan verzinnen we er toch eentje’. Sommigen vinden het mooi, ik noem het een megalomaan kreng! We hadden in Raalte veel zuiniger moeten zijn op onze geschiedenis. Behoud het goede, gooi niet zomaar alles weg!”

‘Langs Weide en Wetering’ is ruim honderd pagina’s dik. Het is gedrukt door DDMC, Digitale Drukkers te Raalte. Het ingebonden boekwerk bevat 26 pentekeningen en kost 29,95 euro. Het is niet verkrijgbaar bij de boekhandel, maar wordt verkocht door middel van intekening. Dat is mogelijk middels e-mail: info@ddmc.nl, tel. 0572-330468. Dan krijg je het boek thuis bezorgd (samen met een factuur). Afhalen bij DDMC, Kaagstraat 18 in Raalte, is ook mogelijk, dan betaal je geen verzendkosten. De gelimiteerde oplage (driehonderd exemplaren) is gesigneerd en genummerd door de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.