maan group groeit verder met lancering rend

Ooit begonnen als kleine zelfstandige in een schuur in Wijhe, legde André Jansen de basis voor wat inmiddels uitgegroeid is tot één van ’s lands meest toonaangevende bedrijven in de lijmindustrie: Maan Group. Binnen de Maan Group bevonden zich al Maan Engineering, voor ontwikkeling en productie van maatwerk lijmmachines en -apparatuur, en Maan Special Products, dat oplossingen ontwikkelt en produceert voor specialistische lijmvraagstukken. Binnenkort wordt hier een belangrijke derde tak aan toegevoegd: Maan Research & Development. Jansen: “We willen niet persé heel groot worden in ons vakgebied, maar wel heel breed. Met deze drie disciplines beheersen we de totale keten van vraag tot oplossing.”

Hoewel André Jansen al op z’n zeventiende begon als medewerker in de lijmindustrie, weet hij er ruim veertig lentes later nog altijd met evenveel enthousiasme over te praten. “Ik heb intussen al zoveel ervaring opgedaan in dit vakgebied, maar er zit nog altijd uitdaging in.” Zijn eerste specialistische lijmoplossing als zelfstandige ontwikkelde Jansen voor een fabrikant van gehoorapparaten. Het werd de opstap om in 2000 een pand te openen aan de Klipperweg in Raalte. De eerste jaren verlijmde L.C. Maan onder andere veel minispeakers en -microfoontjes voor de mobiele telefoon industrie. “Door dit specialistische werk raakten we meer en meer verzeild in hoogwaardige hightech applicaties. Hiermee onderscheiden we ons echt van concurrenten. Ook doordat we alles in nauwe samenwerking met de klant ontwikkelen. Echt maatwerk dus. Daarnaast produceren we allerlei halffabricaten waarop lijm wordt aangebracht.” In 2005 werd L.C. Maan gesplitst in Maan Special Products en Maan Engineering. Laatstgenoemde onderdeel richt zich geheel op de ontwikkeling, productie en implementatie van lijmaanbrengsystemen voor koudlijm en hotmelt applicaties, inclusief bijbehorende software. Ook heeft Maan Engineering voor het realiseren van nauwkeurige en dunne lijmlaagdiktes, swirl-patronen, volvlak- of intermitterende belijmingen, diverse soorten coatingsystemen ontwikkeld.

Januari 2012 zal Maan Group een derde bedrijfsonderdeel lanceren: R & D (Research & Development). Jansen: “Als een klant een idee heeft, stapt deze meestal eerst naar een lijmleverancier. Wanneer wij dan in beeld komen is de richting al grotendeels bepaald. Hierdoor wordt het ontwikkelproces vaak onnodig bemoeilijkt. Dit willen we graag voor zijn door direct bij het eerste idee al aan te schuiven. In ons compleet uitgeruste laboratorium kunnen we van tevoren testen of de boogde lijmverbinding voldoet aan de vereiste sterktes, temperatuursomstandigheden en andere omgevingsfactoren. Er zijn duizenden verschillende lijmen, daar moet je wel de weg in weten. Zeker wanneer je, zoals wij, uitsluitend werkt met lijm zonder oplosmiddelen. Dat vergt wel een bepaalde discipline. Wij geven de richting aan en gaan dit met de lijmleverancier finetunen. Daarin zijn we onafhankelijk. Momenteel loopt er een project waarbij vijf verschillende soorten lijm nodig zijn. Die komen nu van vijf verschillende fabrikanten. Dat krijg je normaal gesproken via een lijmleverancier niet voor elkaar. Toch zit de grootste uitdaging meestal niet in de lijm maar in het oppervlak. In dat spanningsveld bewegen we ons. Oppervlaktebehandeling is dan ook een belangrijk onderdeel van onze expertise; met welke technieken kan het materiaal onder diverse omstandigheden aan bepaalde eigenschappen voldoen? Door je hierin te verdiepen kom je in specifieke applicaties terecht waar je voorheen geen kennis van had. Laminaten van zonnepanelen bijvoorbeeld. Om deze expertise meer op de kaart te zetten, gaan we met ons laboratorium verder onder de naam Maan R & D (Research & Development). Hiervoor zoeken we mensen die een brede kennis willen ontwikkelen in oppervlaktes. Momenteel doen we onder andere veel met plasma-behandeling. Hiervoor is technische natuurkunde nodig. Afgestudeerden in dit vakgebied kunnen we dan ook goed gebruiken. Voor een optimale verbinding moet alles kloppen: de lijm, de oppervlakte en de machine. Met R&D erbij biedt Maan Group straks de complete keten. Maar de rode draad is en blijft lijm.“

Maan Group

Klipperweg 16

8102 HR Raalte

T: 0572 – 30 26 14

E: info@lcmaan.nl

I: staging2.lcmaan.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.