interessante bedrijvencontactavond voor ondernemers

Op 1 november jl. organiseerde de gemeente Dalfsen in Restaurant Madrid de jaarlijkse bedrijvencontactavond voor het lokale bedrijfsleven. Herman Timmermans, economisch adviseur bij het internationale advies- en ingenieursbureau DHV, gaf zijn visie over herstructurering van bedrijventerreinen en parkmanagement. JanKees Klapwijk van PM Energie pleitte voor het houden van energiescans en de voordelen van gezamenlijke energie-inkoop. De avond werd geopend door de Dalfser wethouder van Economische Zaken Klaas Agricola.

Wethouder Agricola sprak allereerst zijn waardering uit voor de talrijk aanwezige ondernemers. “Jullie zijn de motor van onze lokale economie. Bij mijn bezoek aan ondernemersverenigingen en bedrijven ervaar ik telkens weer dat er veel veerkracht aanwezig is bij ondernemers in de gemeente Dalfsen. Houd dit vast en zoek elkaar op. Ook het gemeentebestuur ziet in deze moeilijke economische tijden een uitdaging om samen aan de slag te gaan. Daarom werken we samen met zestien gemeenten binnen de Regio Zwolle om ons te profileren op zes kansrijke clusters: vrjetijdseconomie, logistiek, health & care, nieuwe materialen, duurzaamheid en agrarisch. Wat betreft duurzaamheid zijn we er trots op dat de gemeente Dalfsen koploper is in de regio.”

Na dit welkomstwoord vertelde Herman Timmermans van DHV over de nieuwste trends rond bedrijventerreinen. “Herstructurering van bestaande bedrijfsterreinen is momenteel belangrijker dan het ontwikkelen van nieuwe terreinen. Ook de Provincie geeft hieraan prioriteit. Ruimtewinst is daarom vooral te halen door horizontale of verticale uitbreiding of door langer te werken, bijvoorbeeld in ploegendienst.” Timmermans stimuleerde vervolgens de aanwezige ondernemers om het bedrijventerrein als product te zien dat interessant moet blijven voor de markt. “Zorg dat je vastgoed en de omliggende terreinen goed beheerd worden. Besteed dit uit als je het niet zelf weet te managen. Kijk daarbij niet alleen naar je eigen pand, maar ook naar de buren. Wacht niet af tot de gemeente wat gaat doen, want dat kan vanwege bezuinigingen wel eens lang duren. Neem samen het initiatief, want een bedrijventerrein is tenslotte van de ondernemers zelf.” Wat financiering betreft stelde Timmermans voor om een fonds voor gebiedsondernemen te stichten, gevoed door o.a. een deel van de WOZ-opbrengsten. Hieruit kunnen ondernemers dan zelf – in goed overleg – de gewenste maatregelen rond parkmanagement bekostigen.

JanKees Klapwijk van PM Energie en Klapwijk Parkmanagement gaf aan dat het maken van een energiescan momenteel erg aantrekkelijk is vanwege een forse provinciale subdidie. Op staging2.energiescanoverijssel.nl vindt u hierover meer informatie. “Een energiescan geeft niet alleen een goed inzicht in de energiekosten, maar ook in de besparingsmogelijkheden. Bovendien is de gemiddelde terugverdientijd van investeringen slechts 2,2 jaar”, aldus Klapwijk. Hierna pleitte hij voor gezamenlijke energie-inkoop. Veel regionale ondernemersverenigingen coördineren dit inmiddels al voor hun leden en het levert een interessante besparing van energiekosten op.

Tot slot was het de beurt aan wethouder Agricola om de jaarlijkse duurzaamheidsprijs uit te reiken. Er waren echter slechts twee aanmeldingen: De Wereldwinkel in Dalfsen en natuurkampeerterrein De Rietkraag in Lemelerveld. De jury vond beide inzendingen te weinig vernieuwend. Wel kregen Anton en Alice Snel van De Rietkraag een aanmoedigingsprijs van 500 euro, vanwege het alternatieve energiegebruik voor de verlichting van het terrein en het milieuvriendelijke verwerken van afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.