inburgeraar aan de slag bij carmel college

Eén van de vrijwilligers die het project aan het werk heeft gekregen, is Bir Kumar Subba. Hij is momenteel bezig met zijn inburgeringscursus en mag de conciërges van het VBO/VMBO van Carmel College Salland één dag in de week ondersteunen. “Want ook sommige mensen die hier inburgeren, hebben te maken met een zekere achterstand”, vertelt Corry Boone, die Bir namens Landstede Training, Opleiding & Advies begeleidt bij zijn inburgeringstraject. “Een laag niveau Nederlands, moeite met de cultuur, ook dat zijn beperkingen. En dat terwijl vrijwilligerswerk helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen met de dagelijkse praktijk in Nederland. Hoe maak je afspraken met je baas, hoe gaat het op de werkvloer, hoe doe je een sollicitatiegesprek, hoe gaat het in z’n werk als je ziek bent.”

Bir komt uit Bhutan. Hij behoort tot de Nepali, een van oorsprong uit Nepal afkomstige bevolkingsgroep, die ernstig gediscrimineerd wordt. Tot zijn vlucht in 1991 volgde hij een opleiding op het gebied van de commerciële economie. Hij kwam terecht in Nepal waar in een zevental vluchtelingenkampen meer dan honderdduizend etnisch Nepalese Bhutanen zijn ondergebracht. Tot 2010 woonde hij in één van deze kampen. “Ik heb er jarenlang in een atelier gewerkt, waar kleding genaaid en geweven werd”, vertelt Bir in moeizaam Nederlands. “Het VN vluchtelingenorgaan heeft me daarna de tip gegeven om naar Nederland te gaan. Mijn broer kon hier werk krijgen.” “Birs broer heeft in Nepal ervaring opgedaan als fondsenwerver en subsidieaanvrager”, voegt Corry toe. “Hij zag het leven in Nepal somber in en wilde aan zijn toekomst werken. Hij kon toen via de VN Vluchtelingenorganisatie naar Nederland, maar wilde dat alleen als Bir ook mee zou mogen.” Bir en zijn gezin maakten vervolgens in de voetsporen van zijn broer de overstap naar Nederland, waar Bir inmiddels druk bezig is met zijn inburgeringstraject dat hij in maart 2013 hoopt af te sluiten. “En een onderdeel van mijn lessen is de stage.” Corry polste Birs interesses en vaardigheden. In zijn tijd in Nepal en als vrijwilliger bij het opknappen van COA-huizen had Bir al flink wat kluservaring opgedaan. Paulien probeerde hem vervolgens onder te brengen bij het Carmel College Salland. “Eerst bij de Havo/VWO-afdeling, maar daar bleek er geen plaats voor hem te zijn. Onze contactpersoon daar verwees ons vervolgens door naar de VMBO-afdeling.” En daar kreeg Paulien hoofd facilitaire dienst Bertus van de Vondervoort aan de lijn. “Ik heb het met m’n collega’s overlegd en eigenlijk was iedereen meteen akkoord”, vertelt Bertus. “Daarna heb ik nog even bij de directie gezeten, dat was een gesprek van nog geen twee minuten, en vervolgens was het oké.” Bir verricht nu één dag in de week allerlei hand- en spandiensten. Van het opknappen van tafels tot het verwisselen van lampen, van het vullen van de automaat in de hal van de school tot het meehelpen bij het optuigen van de kerstboom (zie foto). “Bir wil alles wel doen”, vertelt Bertus. “Als het aan hem ligt, werkt hij hier elke dag.”

Bir voelt zich helemaal thuis op het Carmel College Salland. Het antwoord op de vraag wat de verschillen zijn tussen de Nederlandse en de Nepalese jongeren zal menigeen verrassen. “Van mijn tijd in Bhutan weet ik het niet meer zo goed”, zegt hij, “maar de jeugd in Nepal is veel brutaler. Ik moet daar wel bij zeggen dat ik de jeugd alleen maar ken uit het vluchtelingenkamp. Daar groeien de kinderen op straat op en leren ze een grote mond te hebben. De kinderen zijn hier veel beleefder!”

Ook geïnteresseerd in het project? Neem dan contact op met Paulien Zandbelt, tel: 088-8508275. Sterk door Vrijwilligerswerk wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het VSB Fonds, Fonds NutsOhra en de Rabobank .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.