het lam gods ritueel slachten

Commentaar – De discussie of ritueel slachten wel of niet afgeschaft moet worden in Nederland, staat symbool voor de kwaliteit van onze politci. Met verkeerde argumenten worden korte termijn besluiten genomen, niet op weg naar goed beter best, maar met het oog op weer voldoende stemmen voor de volgende verkiezingen. Maar de kiezer is niet gek. Die stemt op goed, beter, best en spreekt schande van de kwaliteit van politici die het anders doen.

Waarom de discussie van ritueel slachten daar symbool voor staat? Het verkeerde argument is dat het geloof wil dat er zo geslacht wordt. Uit het besluit in de Eerste Kamer blijkt dat politici hun principes laten varen omwille van een minderheid van geloofsfanaten die een volgende keer wel eens op je zouden kunnen gaan stemmen.

Ritueel slachten is een overblijfsel van het moment waarop de heilige geschriften ontstonden. In de tijd van het ontstaan van bijbel en koran was het een thema goed met dieren om te gaan. Religieuze leiders adviseerden daarom dieren zo vriendelijk mogelijk – als in die tijd mogelijk – te slachten. Ze hebben dat laten vastleggen. Tijden veranderden, slachtmethoden ook. Maar de geschriften waren geschreven, de inkt was droog. Geloofsfanaten houden sindsdien vast aan de geschriften en zijn niet in staat achter de bedoeling ervan te kijken. Die bedoeling is: slacht zo pijnvrij mogelijk.

Onze politici zijn niet in staat gebleken daar door heen te prikken. Ze zullen bij de volgende verkiezingen zien dat de kiezer die onmacht, dat onbenul, wel in de gaten hebben. Op de schaal van ‘dom’ staan de benoeming van Donner als baas van de raad van State en het 130 kilometer rijden iets hoger. Iedereen weet dat Donner gematst is met zijn nieuwe baan en dat hij straks definitief beslist over zijn eigen gemaakte wetten. En Rutte maar ontkennen dat Donner die baan geschonken is.

Die 130 zou geen extra doden veroorzaken, maar er is ook een pakket van maatregelen om dat waar te maken. Die maatregelen zonder 130, zouden dus minder doden veroorzaken. Maar erger nog: 130 is er al, die maatregelen nog niet. Vallen er dus nu meer doden? Dat hebben ze vergeten te tellen. Je moet het maar op je geweten willen hebben: een paar stemmen meer, in ruil voor een paar doden meer.

Regionale voorbeelden hebben? Neem De Drieslag in Ommen, een groot infrastructureel project dat ingezet is vóór de crisis en dus nu smakken met geld kost. Daar kan de politiek niets aan doen. Wel kan ze redden wat er te redden valt. De besturende partijen moeten daar alle openheid in betrachten. En de oppositie (de PvdA) moet meedenken, in plaats van politiek gewin uit dit lastige pakket proberen te halen. Dat is beter voor de oplossing én beter voor de komende verkiezingen. Goed voor Raalter politici zich dat in de oren te knopen, want dat het bouwproject Franciscushof een financieel debacle gaat worden, hoeft alleen nog maar openbaar gemaakt te worden.

In Olst-Wijhe is het nieuwe gemeentehuis geopend dezer dagen, een pompeus gebouw aan de IJsselrand. De huidige panden in Olst en Wijhe waren te klein. Daar waar Zwolle twee locaties heeft voor haar ambtenaren, wil Olst-Wijhe alles duur onder één kap hebben. Uitbreiden was niet mogelijk. Maar intussen is wel besloten dat er gebouwd mag worden in het park achter het gemeentehuis in Wijhe. Daar had dus ook een kleine uitbouw van het gemeentehuis gerealiseerd kunnen worden. Dat verhaal gaat nu ook in Wijhe. Maar de politiek heeft zijn grote, dure, nieuwe gemeentehuis mooi binnengehaald. En de burger, die komt daar eens in de drie, vier jaar.

Deventer heeft zijn achterstandswijk, sorry Vogelaarwijk, sorry prachtwijk, sorry krachtwijk. Alleen dat al, iedere keer een andere naam om er nog wat positiefs van te maken. In de Rivierenwijk is de levensverwachting tien jaar lager dan in Diepenveen. Wat je noemt een krachtwijk. Bewezen is inmiddels dat de extra gelden voor zulke wijken in Nederland zoden aan de dijk zetten. Minder agressie, betere levensstandaard, meer gemêleerde populatie, dat soort dingen. En dus heeft het huidige kabinet besloten die geldstroom te stoppen. Laat ze het zelf uitzoeken.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.