het hele jaar door maatschappelijk betrokken ondernemen in olst wijhe

Het in 2009 gestarte platform Samen voor Olst-Wijhe wil ondernemers en instellingen bij elkaar brengen om maatschappelijk betrokken ondernemen te stimuleren. ‘Door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, hebben we al voor tientallen geslaagde matches gezorgd’, laat Natasja van de Vlekkert, communicatieadviseur van Rabobank Salland, weten. ‘De samenwerking is positief voor zowel het bedrijf als de instelling’, vult directeur Ed Penninks van woningcorporatie SallandWonen aan. Hij is bestuurslid van Samen voor Olst-Wijhe, samen met burgemeester Ton Strien en vertegenwoordigers van het farmaceutische bedrijf Abbott Biologicals, Rabobank Salland en het Kulturhus.

‘Maatschappelijke organisaties komen vaak mensen, kennis en middelen te kort. Bedrijven kunnen in veel gevallen een helpende hand bieden’, aldus directeur Penninks van SallandWonen. ‘Het maatschappelijk betrokken ondernemen heeft al tot veel successen geleid. Zo heeft bijvoorbeeld een timmerman van SallandWonen de opbergzolder van de Wereldwinkel in het Kulturhus beter beveiligd. In ruil daarvoor kreeg de woningcorporatie zestig koeken uit een ontwikkelingsland.’

Rabobank Salland doet ook bewust aan maatschappelijk betrokken ondernemen. Medewerkers van de bank verzorgden de voorjaarsschoonmaak van de Heemtuin Veermans Hof IJsselflora in Wijhe. Tijdens de tegenprestatie, een rondleiding door de heemtuin, kregen de bankmedewerkers instructies. Vervolgens werd er gesnoeid, geharkt en schoongemaakt. Tussendoor is getrakteerd op koffie met eigengemaakte appeltaart. Natasja van de Vlekkert: ‘We sloten af met een gezamenlijke lunch. Iedereen kijkt nog steeds met een voldaan gevoel terug op deze geslaagde ochtend’.

De bedrijven en de instellingen bieden hun diensten onderling geheel vrijwillig aan, maar dat betekent niet dat het platform zonder begroting werkt. De eerste twee jaar hebben de bedrijven van de bestuursleden financiële middelen ingezet en is er gebruik gemaakt van een externe professional om een goede start te kunnen maken. Sinds kort hebben Natasja van de Vlekkert en een medewerker van de gemeente Olst-Wijhe en SallandWonen het werk van deze professional overgenomen. Om de nieuwe opzet verder vorm te geven, is besloten de naam van het platform te wijzigen in Samen doen in Olst-Wijhe.

In januari gaan Natasja en haar twee collega’s bij een meet & match weer proberen tientallen bedrijven en instellingen aan elkaar te koppelen. De komende tijd worden zoveel mogelijk partijen benaderd om mee te doen aan het project. Tevens staan voor zowel de bedrijven als de instellingen workshops op het programma. Het duidelijk leren formuleren van vraag en aanbod staat daarbij centraal zodat de juiste koppels gemaakt kunnen worden.

Samen doen in Olst-Wijhe sluit aan bij NL Doet van het Oranje Fonds, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Honderdduizenden mensen steken daarbij één weekend per jaar overal in het land de handen uit de mouwen om klusjes te doen. ‘Wij vinden het beter dat bedrijven en instellingen het hele jaar door voor elkaar klaar staan in plaats van één weekend per jaar. Maatschappelijk betrokken ondernemen moet iets blijvends en duurzaams worden’, aldus een betrokken Ed Penninks. ‘De bedoeling is dat instellingen straks exact weten met welke vraag ze naar welk bedrijf moeten stappen. Wij zijn dan grotendeels overbodig.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.