glasvezel is toch een nutsvoorziening

Deventer heeft grote gebieden van het buitengebied inmiddels op glasvezel aangesloten. Hoonhorst heeft vanuit ‘Duurzaam dorp’ bij de werving voor glasvezel het platteland van meet af aan meegenomen. In Olst-Wijhe is een actiegroep die naar mogelijkheden voor het buitengebied kijkt. Waar blijft de regiefunctie van de lokale overheid? Raadsleden wordt wakker en geef je wethouders opdracht tot actie!

Europees gezien bemoeit de politiek zich met internet. Het wordt gezien als een ‘nuts-voorziening’ net als gas, water en elektrisch. De komende jaren wordt er daarom veel, heel veel geld vrijgemaakt voor de aanleg van internet, in die gebieden waar het nog niet is. Natuurlijk wordt daarbij gekeken naar de laatste ontwikkeling en dus zal het glasvezel worden, dat overal naar toegetrokken wordt.

De provincie Overijssel geeft aan dat het buitengebied van deze regio niet in aanmerking zal komen voor europees geld. We hebben hier immers internet via de telefoonlijn (ADSL) en dat ligt overal. Op het platteland is dat adsl wel hopeloos traag, maar het is er. Dat is de wet van de remmende voorsprong. Wie nu nog achter loopt, heeft het straks beter voor elkaar.

Internetaanbieders van deze wereld proberen als een dolle, klanten over te halen een abonnement te nemen op sneller internet dat glasvezel heet. Dat is voor de aanbieders zo lucratief, dat ze er een geldverslindende reclamecampagne tegenaan gooien die zijn weerga niet kent. Met het spreekwoordelijke mes op de keel worden deelnemers geronseld onder dreiging van ‘anders gaat het feest niet door’! Je voelt je bijna dwarsligger als je niet meedoet. Alleen al met de kosten van deze campagne zou een deel van het buitengebied gratis aangelegd kunnen worden.

Bovenstaande levert twee gegevens op: 1: internet is een nutsvoorziening; 2: aan glasvezel is lucratief veel te verdienen. Uit 1 volgt dat het heel logisch is als een overheid zich bemoeit met de aanleg. Uit 2 volgt dat er met de kosten nog wel wat gedaan kan worden.

De overheid kan zich heel goed bemoeien met de aanleg van glasvezel. Ook een terugtredende overheid kan klussen oppakken die in het belang van iedereen zijn. Dat is in het verleden ook gedaan met telefoon, gas en riool. Eigenlijk ís de overheid er ook voor dit soort werk. We hebben het systeem van ambtenarij ooit in het leven geroepen als een soort van coöperatie die dingen voor ons gezamenlijk afwerkt.

Coöperatie, solidariteit, ze ontstaan vaak in economisch mindere tijden. En zo gek is het niet dat dorpelingen mee betalen aan voorzieningen voor buitenlui. Andersom zorgen die buitenlui namelijk voor een belangrijk deel voor de leefbaarheid op het platteland. De economie is er naar geplooid. En o ja, ze zorgen er ook voor dat je op zondag lekker een stukje kunt wandelen of fietsen.

Als je de aanleg van glasvezel overlaat aan de aanbieder, weet je zeker dat het er alleen maar komt in gebieden waar internet nu al op z’n best is en waar de behoefte aan sneller internet het kleinst is. Want de huidige aanbieders vissen in de volste vijver, waar ook de vorige aanbieders visten, op plekken waar makkelijk veel aansluitingen te realiseren zijn. Dus daar ís al snel internet. Industrieterreinen (de grootste behoefte) en buitengebied (boeren zijn meer en meer op internet aangewezen) vissen ook nu weer achter het net.

De overheid kan er makkelijk een openbare aanbesteding van maken. De prijzen worden op het scherpst van de snede. Degene die nú al meedoet, is daarom een stuk goedkoper uit. Degene die nu niet eens in aanmerking komt, krijgt ook betaalbaar glasvezel. En we betalen de eenmalige aanleg met z’n allen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.