de raad door de bril van piet pont hoera

“De burgemeester begint de avond met een prachtige mededeling. Rijkswaterstaat gaat verlichting aanbrengen op een deel van de parallelweg tussen Raalte en Heino. Een succes voor de VVD, die aanhoudend bezig is geweest met het onder de aandacht brengen van de onveiligheid op de parallelweg, zowel bij de provincie als het Rijk als bij het college. Op dit moment worden de betontegels gelegd om de berm te beschermen. Er komen strepen op het wegdek, het groen wordt gesnoeid en nu komt ook de gevraagde verlichting.

Frank Niens vraagt of ik ook even wil melden dat GB er ook een brief aan heeft gewaagd. Nou Frank bij deze. Maar veel eer komt de burgemeester toe, want de VVD heeft hem op pad gestuurd naar Rijkswaterstaat om te pleiten voor de aanpassingen….., en dat is hem dus gelukt. Na deze mededeling gaan de VVD-raadsduimpjes omhoog en klinkt er een “yes!” en een (zeer bescheiden) klapje vanaf de tribune. Vast van een VVD-aanhanger.

Het eerste bespreekpunt is de toekomstvisie van het Jacobsgat. Ondergetekende vindt het een mooi plan en goed voor de werkgelegenheid en denkt niet dat deze aanpassing nadelige invloed zal hebben op de omliggende landgoederen. De hoop van de heer van Ittersum (op een gewijzigd VVD-standpunt), wordt hiermee in de grond geboord. Hij gaat vast verder procederen, want de meerderheid van de raad is voor het collegevoorstel om twee extra slaapgebouwen toe te staan (zonder uitbreiding van het aantal slaapplaatsen van 150).

Landgoed Den Alerdinck II heeft meer voeten in aarde. Hoewel……iedereen is voor het plan, omdat het een mooi plan is, behalve de PvdA. Arie van der Wilt houdt een geweldig lang betoog over zijn idee, dat de financiële gegevens van den Alerdinck openbaar moeten zijn op grond van artikel 10 Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Maar waarom die openbaar zouden moeten zijn is mij een raadsel. Alle cijfers zijn in te zien voor de raadsleden. Ze hebben echter geheimhouding opgedragen gekregen.

Iedereen is op de voorlichting over de cijfers geweest, behalve de PvdA, zo heb ik begrepen. Waarom zouden buitenstaanders belang hebben bij de financiën van een landgoed vraag ik me af. Of zou de PvdA de openbaarheid van de cijfers willen gebruiken om te zeuren over toegekende (reguliere) subsidies? Vooral Ivo Leijten (ja,sorry hoor Ivo) sloeg weer vreselijk op hol. “Wethouder, u hebt gezegd dat het landgoed geen subsidies krijgt, maar ….ze krijgen subsidie hiervoor en daarvoor….dus u liegt gewoon”. Wethouder Wagemans snoerde hem de mond door te zeggen…”geen gestapelde subsidies, mijnheer Leijten, want daar hebt u het steeds over gehad in de pleinsessie”. De wethouder krijgt steun van Rinus Hoogeslag (GB), die het overigens prima doet in de Raad. De jonkies doen het sowieso goed. Ze hebben dat op school geleerd natuurlijk. Dat was in mijn jeugd nog niet zo. “Stilzitten en mond houden” was toen het parool. Gedrag 9 en vlijt een 8.

Maar om kort te gaan het plan Alerdinck kan wat de raad betreft doorgaan. De aanscherping van de regels Wet Werk en Bijstand maakt de SP verdrietig. Er valt geen goed woord over te zeggen. Arie de Wilt weet het zo handig te manoeuvreren dat hij Jos Alferink (CDA) mee krijgt in zijn wens om bepaalde minima te beschermen. Noem het maar “maatwerk” in noodgevallen. Lidy Holtmaat was ook weer goed op dreef met het oplezen van de regeltjes die ook al “op papier” (of via de moderne media) bij iedereen bekend zijn. Waar blijft de oppositie van GB tegen het college. Het is weer eenheidsworst met het CDA, van wie Elly van Steen overigens afwezig is. Missen we dan toch Carla Hoge als raadslid.

De APV (Algemene Plaatselijke Verordening) wordt aangepast. DE VVD is blij met de vermindering van de meldingsregeltjes bij feesten en activiteiten. Volgens Ben Nijboer (VVD) is er nog wel een slag extra te maken, maar hij wil eerst deze resultaten we afwachten.

Opvallend en heeeeel positief is dat de SP het vanavond redelijk vaak eens is met de meerderheid. Gevraagd hebbende bij Harry van Kampen, zegt hij dat de SP op “dit soort onderwerpen” best voorstander is van goede plannen. (Behalve als het om de minima gaat natuurlijk, maar dat is logisch). Lokaal Alternatief valt vanavond niet echt op. Hij praat wel hoor, maar zegt inhoudelijk vanavond niet echt veel. Zou Egbert aan het reces toe zijn?

Ben Misha (SP) heeft voor alle fracties een wenskaart op tafel gelegd waarop te lezen is: ‘Prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar.’ Hier wil ik me graag bij aansluiten. Tot een volgende keer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.