commentaar hennepteelt

Per 1 januari gaan de gemeenten in onze regio weer extra geld over de balk gooien in een altijd te verliezen strijd tegen drugs. Tegen softdrugs nota bene. “Hardere aanpak hennep voor meer veiligheid in uw buurt” tettert een persbericht van Olst-Wijhe, Raalte en Deventer, terwijl ze als onderdeel van de overheid zelf schuldig zijn aan de onveiligheid, vanwege het onzinnige verbod op drugs.

Dalfsen en Ommen doen ook mee met de politiebrede aanpak.

Het persbericht: “De gemeenten slaan de handen ineen voor een strengere aanpak van hennepteelt. Door nauwe samenwerking tussen de gemeente, woningcorporaties, politie, netbeheerders, belastingdienst, Openbaar Ministerie en uitkeringsinstanties worden hennepkwekerijen harder aangepakt.”

Het mag wat kosten.

Het persbericht verder: “De partijen hebben vorig jaar een convenant ondertekend, waarin afspraken zijn gemaakt over informatie-uitwisseling en werkafspraken over de uitvoering van handhavingactiviteiten. Dit convenant geldt voor de hele regio IJsselland.” Dat is voorlichterstaal voor ‘we gaan op alle fronten samenwerken’.

“Henneptelers begeven zich dikwijls in het criminele circuit”, is de overheid ook gebleken. Oneigenlijk gebruik van woonruimte en uitkeringen, illegaal gebruik van elektriciteit, belastingfraude, dat soort dingen. Daarom die actie. Want dat criminele circuit haalt tuig naar een kwekerij. En dat is slecht voor de leefbaarheid in straten, dat brengt gevoelens van onveiligheid met zich mee.

Het persbericht: “Hennepteelt is al lang geen kinderspel meer.”

Juistem. Daar zit de bottleneck. Hennepteelt is geen kinderspel meer omdat het verboden is. Als je het vrij geeft, is de criminaiteit in een klap weg. En hoeven al die politieagenten niet meer van dit soort acties te doen. We hebben wel eens cijfers gezien dat een derde, ja echt waar, van de criminaliteit in Nederland drugsgerelateerd is. Geef je het vrij, dan is dat in een klap opgelost. Pak je het harder aan, dan zullen die percentages groter worden.

Ja, vrij geven van drugs vgergroot de kans dat we er mee in aanraking komen. Maar met al dat geld dat je bespaart op het politieapparaat kun je heel veel preventieve maatregelen nemen. Je houdt dan geld genoeg over om ook de preventie tegen het legale drankmisbruik aan te pakken.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.