borduurstudio raalte draait boven verwachting

Het begon een jaar of zeven, acht geleden als hobby, maar inmiddels heeft Hermien Lugtenberg van borduren haar werk gemaakt. Begin dit jaar startte ze vanuit haar woning aan de BK-straat in Raalte met Borduurstudio Raalte. Met haar borduurmachines personaliseert ze kleding, handdoeken en allerhande textielartikelen. Van een handdoek met de naam van een kind tot aan bedrijfskleding met logo. “De zaken gaan ontzettend goed”, vertelt Hermien. “Sinds dat ik bezig ben, heb ik geen week zonder werk gezeten.”

“Naaien en borduren waren altijd al hobby’s van me”, vervolgt ze. “Zo’n zeven, acht jaar geleden ruilde mijn moeder haar oude naaimachine in. Ik besloot daarop een nieuwe naaimachine met borduurfunctie te kopen. En daarmee ben ik aan de slag gegaan. Puur als hobby. Het begon met namen op handdoeken en al snel ging ik verder met het oppimpen van kinderkleding. En als mijn zoontje weer een gepersonaliseerd cadeautje had meegenomen naar een verjaardag, kwamen daar vaak weer vragen van anderen uit voort. Na verloop van tijd kreeg ik ook verzoekjes om bedrijfskleding van logo’s te voorzien. En zo begon het zich te ontwikkelen!”

Begin dit jaar besloot Hermien de stoute schoenen aan te trekken en begon ze met haar eigen bedrijf. Daartoe schafte ze een industriële borduurmachine aan die tot duizend steken per minuut kan zetten. Inmiddels is ze zo’n 25 tot dertig uur per week kwijt aan het bedrijf. Naast haar werk voor bedrijven en particulieren werkt ze ook vaak in opdracht van geschenken/cadeautjeswinkel K-dootje in Raalte. “Van het personaliseren van babyartikelen als slabbetjes en rompertjes tot badjassen, handdoeken en schorten. Alles kan.”

Haar werk begint met het digitaliseren van de logo’s of ontwerpen. “Ik heb een programma waarmee ik digitale afbeeldingen kan omzetten in borduurontwerpen. Elke steek wordt uitgezet. Al doende heb ik geleerd hoe je een mooie scherpe hoek kunt maken. Korte en lange steken, satijnsteken, noem het maar op. Je bouwt ook materiaalkennis op. Inmiddels weet ik precies welke materialen ik moet gebruiken voor de onderlaag. Dat is afhankelijk van de stof waarvan de kleding is gemaakt. Ik gebruik altijd kwalitatief hoogstaand garen. Het moet bestand zijn tegen intensieve wasbeurten. Dat is ook nodig aangezien ik ook veel aan horecabedrijven lever.”

Ze combineert haar activiteiten als kleine zelfstandige met een parttime baan in een naaiatelier voor mensen met een verstandelijke beperking. Plannen om zich fulltime op haar eigen bedrijf te richten, heeft ze vooralsnog niet. “Ik zie wel hoe het zich verder ontwikkelt. Het gaat nu al ver boven verwachting. Ik wist echt wel dat er werk te krijgen was, maar zoveel..? En puur op basis van mond-tot-mondreclame. Eerder hoefde ik niet zo nodig met mijn hoofd in de krant, maar heel veel mensen hebben geen flauw idee wie er achter Borduurstudio Raalte zit. En met het oog op de toekomst, nu is er nog werk genoeg, maar ik weet natuurlijk ook niet hoe het over een jaar zal zijn, is het wel eens goed om me wat meer te profileren.”

Hermien beschikt over een groot netwerk van kledingleveranciers. Broeken, schorten, petten, bodywarmers, jassen, alles is mogelijk. Ze draait haar hand niet om voor grotere opdrachten. “Bestellingen van honderd stuks, dat is geen enkel probleem. Ik wil goede kwaliteit bieden en werk tegen scherpe prijzen. Aangezien ik alles in mijn eentje doe, kan ik de kosten laag houden.”

Borduurstudio Raalte is gevestigd aan de Burgemeester Kerssemakersstraat 38a in Raalt, tel: 0572-355782, mob: 06-52591906. Meer informatie op staging2.borduurstudioraalte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.