angeli custodes is verkocht

Angeli Custodes, het verpleeghuis en voormalig ziekenhuis in Raalte, is sinds donderdag in nieuwe handen. Het gebouw, tuin en bijgebouwen zijn gekocht door woningstichting De Veste uit Ommen. De aankoop moet als gevolg hebben dat het herontwikkelingsproces van Angeli Custodes nieuw leven wordt ingeblazen.

Met de koop door De Veste is SallandWonen definitief uit het beeld van Angeli Custodes verdwenen. Eind 2008 werd het toen voorliggende plan van Zorggroep Raalte samen met SallandWonen, door de gemeente afgekeurd vanwege het grootschalige karakter en niet passend in de directe omgeving. Vervolgens zijn betrokken partijen aan de slag gegaan met een mogelijk nieuwe invulling in een veel kleinschaliger opzet. Medio 2010 is vastgesteld dat de beoogde samenwerking tussen Zorggroep Raalte en SallandWonen bij dit project niet het gewenste resultaat opleverde en is de samenwerking beëindigd.

Zorggroep Raalte is daarna het gesprek aangegaan met woningstichting de Veste en deze samenwerking leidt nu tot een concreet vervolg. De Veste heeft Angeli Custodes aangekocht van de eigenaar de Congregatie van Zusters van Liefde uit Tilburg. Door hen werd in 1932 het toenmalige ziekenhuis Angeli Custodes (Latijns voor Engelbewaarder) gesticht. In 1964 werd het een kloosterbejaardenoord en vanaf 2000 is het opengesteld als regulier woonzorg- en verpleeghuis. Momenteel verblijven hier nog steeds ongeveer 35 zusters van de Congregatie, die zeer tevreden zijn met het voortzetten van de zorgfunctie waarmee het destijds ook van start is gegaan.

Woningstichting de Veste uit Ommen maakt met deze aankoop een eerste stap naar de gemeente Raalte. Met Zorggroep Raalte wordt al langer samengewerkt bijvoorbeeld bij de nieuwe woonzorglocatie Brugstede in Lemelerveld.

Met de gemeente Raalte en de Veste is een route uitgezet om het herontwikkelingstraject nu echt nieuw leven in te blazen. Zo zijn er diverse besprekingen gevoerd om de wensen en verlangens van Zorggroep Raalte te laten aansluiten bij de geformuleerde stedenbouwkundige uitgangspunten van de gemeente. Enkele elementen daaruit zijn het zoveel mogelijk handhaven van het huidige hoofdgebouw, de boerderij en de kloostertuin.

Binnen het nieuwe kader kan het huidige pand ingrijpend worden gerenoveerd terwijl er daarnaast ruimte komt voor een beperkt aantal nieuwe appartementen.

Begin 2012 kunnen de contouren van het herontwikkelingsplannen gepresenteerd worden aan alle betrokkenen, waaronder de buurtbewoners. De feitelijke realisatie wordt voorzien in de periode 2013-2016.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.