als de rabobank maar hoofdsponsor blijft

Commentaar – Rabobank Salland sluit kantoren in de Sallandse kernen en in Deventer wijken. In Vechtdal blijven de kantoren overal geopend. Wat de bank in Deventer, Raalte en Olst-Wijhe goed beleid vindt, vindt diezelfde bank in Ommen en Dalfsen (nog) niet om na te doen. Wat zíjn de beste keuzes?

Aan het verdeelde besluit van de Rabobank kun je zien dat de coöperatie kiest tussen zakelijkheid en emotie. Emotie in Vechtdal. Zakelijk in Salland en Deventer. Bathmen, Heino, Heeten, Keizerslanden (Deventer), Olst, Wijhe gaan dicht.

Voor een bedrijf als de Rabobank is het lastig de juiste beslissing te nemen. De bank werkt namelijk met andermans geld en dan vallen beslissingen op de een of andere manier altijd anders uit, dan wanneer je vanuit je eigen portemonnee moet beslissen. Je ziet dat ook in de ambtenarij. Met andermans geld huur je makkelijker iemand in als het werk niet afkomt in plaats van kijken naar nut en noodzaak van het werk. Met andermans geld bouw je grotere gemeentehuizen met onnodig grote hallen.

Ook de Rabobank bouwde overal absurd grote kantoren. Voor bijvoorbeeld Heino en Wijhe gebeurde dat in de tijd dat internetbankieren al vrolijk aan de gang was, dus dat een bankbezoek niet zo belangrijk meer was. En die worden dus nu maatschappelijk verantwoord doorverkocht. Kapitaalvernietiging is niet zo erg. Andermans geld.

Emotioneel gezien moet de Rabobank overal in de buurt zijn. Dat is de basis van de coöperatie. Zakelijk gezien moet dat tegen zo laag mogelijke kosten. In verband met internet maak je daarom een keus: wat kan iemand thuis doen? Hoe vaak moet je nog in de bank zijn? Wat kunnen we op een andere manier regelen? Als je de bank opsplitst in enerzijds geld halen en brengen en anderzijds adviezen vragen en krijgen, dan is een besluit makkelijk gemaakt. Voor geldzaken kun je het wel af met automaten in de muur. Voor advies kun je het best maar afspraken maken. Met een specialist en waar je maar wil. Daar heb je wellicht een (niet zo’n groot) hoofdgebouw voor nodig, maar je kunt het ook bij de mensen thuis doen, of in een kulturhus.

Als de bank het zo vertelt én er naar handelt, heb je emotie en zakelijkheid op de juiste lijn. Maar dan moet je het wel goed uitvoeren.

Dan moet je misschien de bankdirecteur iets minder salaris geven en daarmee bijverdiensten op europasjes verlagen.

Dan moet je bijvoorbeeld in alle winkelcentra van je werkgebied een geldautomaat neerzetten. In Raalte Noord (net zo groot als alle kerkdorpen van Raalte bij elkaar) willen ze bij de winkels een automaat. Maar de Rabobank wil dat niet. Te duur? Mwa, had de bank landelijk bezien geen miljardenwinst behaald?

Dan moet de bank doorgaan met wat ze nu doet: in plaats van geld aan aandeelhouders geven, sponsor blijven van al die lokale en regionale activiteiten, ten behoeve van de leefbaarheid van de lokale gemeenschap.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.