weg met sluitingstijden horeca

Commentaar – De Sallandse discotheek De Leeren Lampe mag een uurtje langer open blijven. Daar waren ze bij De Leeren Lampe wel blij mee. Want de jeugd komt zo laat aanzetten, dat er bijna geen tijd overblijft om geld om te zetten. Het was geen unaniem besluit, want de burgemeester was tegen. Wilde die nog langer dan? Nee, die wilde dat uurtje extra er niet bij.

We willen het hier niet eens hebben over steeds later naar de kroeg gaan, over energieke jeugd die met de kont in bed ligt als de maatschappij hun vrijwillige handen hard nodig heeft op de sportvelden en meer van dat soort dingen. Want als er ergens vakken gevuld moeten worden kan die zelfde jeugd wel met wat minder slaap toe, dus zal dat later ‘als we groot zijn’ best allemaal in orde komen.

Nee, we willen het over meer of minder regels hebben. Een terugtredende overheid. Wat is dat eigenlijk voor kleinzielige bemoeizucht dat de politiek gaat besluiten hoelang de horeca open mag zijn? Enig maatschappelijk belang dat we kunnen bedenken tegen te lang open zijn is dat de politie dan langer attent moet zijn. Maar wat is het verschil tussen ‘tot 03.00 uur’ of ‘tot 04.00 uur’? Als je het helemaal open gooit krijg je vermoedelijk zelfs een heel gespreide ‘naar huis ga-tijd’ met minder kans op problemen. En als de disco helemaal niet dicht gaat, blijven mensen ook niet tot het laatst. Heb je zelfs wel kans dat ze besluiten eerder te komen en eerder te gaan.

Zo’n regel moet dan gelijk voor overal gelden. Want bepaalt Raalte een regel, hoe zit dat met Dijk in Lemele, Bode in Bathmen, Lucky in Rijssen, Dieka in Markelo? Als overal de tijden anders zijn, wordt dat nog een heel ge-race met al die discobussen over Overijssels platteland. En wat doen de kroegen aan de Brink in Deventer? Na sluitingstijd in het dorp nog even een afzakkertje in de stad?

Als er iemand iets moet zeggen over hoe laat iemand anders in de horeca mag rondhangen, dan zijn het de ouders van iemand die nog geen 18 is, en verder moet iedereen dat helemaal zelf weten. Zouden we zo zeggen.

Als je minder regels wil, moet je ook minder een vinger aan de pols durven houden, moet je de maatschappij haar verantwoordelijkheid terug geven. Dus niet zeggen van ‘kijk, wat laten ze vrij, ze mogen een uur lager open’, maar ‘bekijk zelf maar wat goed is’. Dat is de enige manier om écht tot minder regels te komen.

En schaf dan ook de welstandscommissie gelijk af, het seizoengebonden snoeihout verbranden, de controle op opgevoerde brommers (het gaat om hoe hard je rijdt, niet hoe hard je kunt), bomen kappen in je eigen achtertuin, de sluitingstijd van winkels… wie weet er nog meer?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.