verplaatsbare flitspaal olst beboet nog niet

De verplaatsbare paal functioneert wel, maar wordt voor deze proef niet aangesloten op de verwerkingssystemen van de politie en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). De politie voert tijdens het onderzoek regelmatig met mobiele apparatuur snelheidscontroles uit in de directe omgeving van de verplaatsbare paal. De weggebruikers kunnen dan dus alsnog een boete krijgen.

De weg komt, gelet op de hoge gemiddelde snelheden en kans op gevaarlijke verkeerssituaties, in aanmerking voor handhaving. Op het traject zijn twee locaties aangewezen waar de paal goed kan staan. Daarnaast zijn er nog drie locaties in IJsselland aangewezen waar de paal wordt neergezet in de proefperiode.

Op beide trajecten en de aparte locaties hangen zogenaamde wegkantradars. De wegkantradars hebben de afgelopen weken al een zogenoemde nulmeting uitgevoerd. In de onderzoeksperiode meten deze continu, waardoor bekeken kan worden of weggebruikers zich laten beïnvloeden door de aanwezigheid van de paal.

Bovendien kan worden geanalyseerd of de gemiddelde snelheid na verloop van tijd afneemt, ook als de paal er niet staat (of zich elders op het traject bevindt). De wegkantradars registreren het verkeer van beide weghelften.

Verplaatsbare flitspaal

Met een verplaatsbare flitspaal is het mogelijk op verschillende plaatsen op een traject te handhaven. De paal kan gedurende een paar weken op één locatie staan om vervolgens een paar kilometer verderop te worden geplaatst, of een tijdje op een geheel andere plek te worden neergezet. Dit maakt de handhaving dynamischer, minder voorspelbaar en daardoor effectiever dan met vaste opstelpunten.

In Zwitserland heeft de verplaatsbare flitspaal bewezen dat over een heel traject de snelheid substantieel naar beneden kan worden gebracht. De verplaatsbare paal heeft over een veel langer trajecteffect dat langer doorwerkt dan de traditionele vaste opstelpunten.

De ervaringen van de verkeershandhavingsteams die met de verplaatsbare paal proefdraaien en de uitkomsten van de metingen met de wegkantradars en het onderzoek onder weggebruikers worden meegenomen bij de beslissing om wellicht in de toekomst met dit nieuwe middel te gaan werken. De evaluatie van deze proef staat gepland in januari 2012. De praktische ervaringen van de VHT’s worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan de verplaatsbare paal worden gesteld in een aanbestedingsprocedure.

De verplaatsbare paal wordt eenvoudig met een hijskraantje op een vrachtwagen geplaatst en kan binnen 20 minuten in werking zijn. Omdat de paal niet met detectielussen werkt, is het systeem na plaatsing direct operationeel. Het exact uitrichten van de verplaatsbare paal van deze leverancier is niet nodig, omdat gewerkt wordt met een roterende lasertechniek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.