van hijum asielprocedures duren lang

“Het is wel duidelijk geworden dat asielprocedures in Nederland nog steeds lang duren en mensen te lang in onzekerheid laten,” zegt het CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum de dag nadat het doek voor Mauro viel. “Het was voor mij de afgelopen dagen zeker een grote worsteling.”

“We zijn blij dat het gelukt is om Mauro het perspectief te bieden dat hij hier in ieder geval een opleiding kan volgen en dat hij daarbij gesteund wordt door het Vluchtelingenfonds UHF. Wat ons betreft moet hij zijn aanvraag gewoon vanuit Nederland kunnen doen. Over de vraag of hij wel of niet een permanente verblijfsvergunning had moeten krijgen, gaat de Kamer uiteindelijk niet. Hoe zeer we ons persoonlijk ook geraakt voelen door het lot van deze jongen,” aldus Van Hijum. “Ons land kent immers veel asielzoekers – minderjarig en meerderjarig – wiens aanvragen de minister op een zorgvuldige en rechtvaardige manier moet beoordelen. Publicitaire druk en emotie mogen daarbij niet de doorslag geven. De Kamer toetst of de minister de wetgeving en het beleid correct uitvoert; de rechter beoordeelt individuele beslissingen als mensen het er niet mee eens zijn en in beroep gaan.”

Van Hijum: “Mauro heeft tien jaar geleden asiel aangevraagd in Nederland. Hij kreeg de status van erkend vluchteling niet omdat Angola, na afloop van de burgeroorlog, veiliger is geworden en hij familie in het land heeft. In februari 2007 kreeg hij definitief te horen dat hij niet in Nederland mag blijven en sindsdien is hij illegaal in Nederland.” Ook de voorgangers van minister Leers vonden een uitzondering in zijn geval niet op zijn plaats.

“Leers gaat richting Mauro wel een stap verder dan zijn voorganger Albayrak die in 2009 nog weinig zag in het studievisum. De minister heeft gezegd dat hij de aanvraag van Mauro ‘kansrijk’ vindt en snel wil behandelen,” aldus het Kamerlid uit Laag Zuthem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.