tweede huis in spanje nu zijn er kansen

Nu de huizenprijzen in Spanje in de afgelopen twee jaar met wel 40 tot 50 procent zijn gedaald, is het volgens Rob Kreileman (makelaar) en Jan van Noord (jurist) van het nieuwe Raalter bedrijf House Invest zeer interessant om te investeren in Spaans onroerend goed. Leuke vrijstaande (vakantie)huizen aan de kust zijn al verkrijgbaar vanaf een ton. Een appartement is al verkrijgbaar vanaf 60.000 euro. Maar in de ondoorzichtige Spaanse vastgoedwereld is het uitkijken geblazen. House Invest biedt uitkomst. Kreileman: “Juist nu zijn er kansen!”

House Invest richt zich op iedereen die een woning in Spanje zoekt. Pensionado’s, maar ook investeerders. “Er zijn bijvoorbeeld ook veel mensen uit het bedrijfsleven die een huis in Spanje willen om zakelijke relaties te ontvangen”, vertellen Kreileman en Van Noord. “We hebben de markt in Spanje al zo’n tien jaar gevolgd. De prijzen waren tot de crisis begon niet reëel, maar zijn nadat de vastgoedbel is geknapt genormaliseerd. Spaans vastgoed vormt momenteel dan ook een redelijk solide belegging.”

Op dit moment staan er circa 1,5 miljoen woningen leeg in Spanje. House Invest verkoopt zogenaamd ‘distressed property’, recreatiewoningen die opnieuw op de markt zijn gekomen nadat de vorige eigenaren niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. Hierdoor gelden zeer aantrekkelijke tarieven. “De meerwaarde van ons bedrijf zit in ons netwerk”, vertelt het tweetal. “Spanje heeft ontzettend veel makelaars, maar die kennen de Nederlandse markt niet. Andersom is dat ook het geval. Wij hebben er flink wat tijd in geïnvesteerd om een brug te slaan.”

Nadat geïnteresseerden zich bij House Invest hebben gemeld, volgt een intakegesprek. Kreileman en Van Noord inventariseren de wensen. Wil je een huis of een appartement? Aan welke eisen moet de aankoop voldoen? Wil je naar (de rand van) een stadsgebied of zoek je de rust van het platteland? En in welke streek ben je geïnteresseerd? “Houd daarbij ook rekening met de periode dat je gebruik wilt maken van je woning”, merkt Kreileman op. “Aan de Costa Brava is het in de zomer geweldig, maar in de winter koelt het flink af. Als je juist in die periode gebruik wilt maken van je woning, raden wij de Costa del Sol of de Costa Blanca aan. Daar is het in de kersttijd nog een graad of 20.”

Nadat alle wensen in beeld zijn gebracht, schakelen Kreileman en Van Noord hun netwerk in Spanje in. Als de marktverkenning daar is afgerond, krijgen de geïnteresseerden (meestal) meerdere woningen voorgelegd. Daarna volgt een bezoek om de woningen te bekijken, waarbij de geïnteresseerden in Spanje worden opgevangen door de zakelijke relaties van House Invest. “Onze makelaars ter plekke kunnen allemaal Engels en de meesten spreken ook een leuk woordje Nederlands. Soms gaan we zelf ook mee.”

Als er een keuze gemaakt is, kan de koop redelijk snel worden afgerond. “De kopers hoeven in elk geval niet vaak op en neer”, vertelt Kreileman. “Er is nu ongeveer een half jaar een nieuw systeem van kracht, waarbij de hele transactie in Nederland geregeld kan worden. Dus ook bij Nederlandse notarissen. De koop valt dan onder het Nederlands recht. En dat is wel net zo veilig en duidelijk!”

House Invest is gevestigd aan de Burgemeester Kerssemakersstraat 32B in Raalte, tel: 0572-361144, mob: 06-34030040. Meer informatie op staging2.houseinvest.nl

Screenen

Kreileman en Van Noord garanderen dat ze hun aanbodpakket van tevoren goed laten screenen. Dat is ook nodig. In Spanje is er immers in de afgelopen jaren flink illegaal gebouwd. De autoriteiten zijn momenteel bezig met een omvangrijke campagne om illegale huizen in beeld te krijgen en te slopen. “In Marbella zijn er in de jaren voor de crisis maar liefst 1800 illegale woningen gebouwd”, weet Kreileman. “Mensen die er eentje hadden gekocht, wisten van niks. De bouwvergunning was afgegeven, maar corrupte ambtenaren hadden bewust verzuimd om te controleren of het bestemmingsplan de bouw wel toestond. Daarom is het ontzettend belangrijk om de gegevens van de woningen van tevoren goed na te pluizen. Wij zorgen ervoor dat dat gebeurd is.”

Ambassade

Kreileman en Van Noord hebben inmiddels kennis gemaakt met de Spaanse staatssecretaris Beatriz Corredor. “Zij is natuurlijk heel blij dat we kopers naar Spanje halen. Binnenkort hebben we weer een gesprek bij de Spaanse ambassade over onze activiteiten. Dat is toch redelijk uniek!” Overigens is het BTW-tarief op Spaanse nieuwbouw tot 1 januari 2012 verlaagd van 8 naar 4 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.