st caecilia viert 111e verjaardag op 1 11 11

Muziekvereniging St. Caecilia Raalte bestaat dinsdag 1-11-2011 precies 111 jaar. Een carnavalesk en een markant cijfer, maar ook een heugelijk feit dat de vereniging al zolang zijn bestaansrecht heeft bewezen en nog springlevend is.

Hoe het is begonnen in het jaar 1900 weet eigenlijk niemand meer. Waarschijnlijk heeft een groepje dorpsgenoten behoefte gehad aan wat meer gezelligheid in de avonduren en richtte daarom de muziekvereniging St. Caecilia op. Wat opvalt, is in elk geval dat het overgrote deel van de muzikanten toen koorzanger was. Minder merkwaardig is het, dat de repetities gehouden werden in het Munsterse Posthuis. Een zaak die vermaardheid genoot om zijn koel schuimend bier en pittige borrels. Zomeruitvoeringen werden toen meestal bij Tivoli gehouden.

Eén van de hoogtepunten in het bestaan van de muziekvereniging was het realiseren van een langgekoesterde wens, namelijk het stichten van een eigen repetitiegebouw. In 1980 ging deze wens in vervulling. Door een grote vrijwillige inzet van de leden is De Klanken als eigendom van de vereniging in gebruik genomen en het voldoet nog steeds aan het doel.

De muziekvereniging St Caecilia Raalte bestaat in de huidige situatie, sinds 1992, uit twee zelfstandige afdelingen namelijk de drumfanfare en het orkest. De Drumfanfare is het onderdeel van de vereniging dat ‘letterlijk’ het meest zichtbaar naar buiten treedt, omdat de optredens zich richten op optochten, serenades, muzikale shows en festivals.

De groep is samengesteld uit majorettes, slagwerkers en blazers. En in de kersttijd als kerstmannenorkest. De drumfanfare treedt op zaterdag 5 november op in het Hoftheater. Alle onderdelen van deze afdeling presenteren zich die avond voor donateurs en andere belangstellenden. Iedereen is van harte welkom.

Om de aanwas vanuit de jeugd te verzekeren en soepel te laten verlopen is er een jeugdorkest en een minirettegroep (vanaf 6 jaar) binnen de afdeling drumfanfare. Om de jeugd zo vroeg mogelijk te interesseren voor de hobby ‘muziek maken’ is de drumfanfare dit jaar ook begonnen met een blokfluitgroep. In januari 2012 begint al de tweede groep waarvoor belangstellenden (vanaf 6 jaar) zich weer kunnen aanmelden. Hierdoor worden mogelijk de eerste stappen gezet naar het gezamenlijk muziek maken op een blaasinstrument (of wellichtslagwerk) binnen de drumfanfare. Binnen alle genoemde geledingen van drumfanfare zijn nieuwe leden – zowel jong als oud – zeer welkom.

Aanmelden van leden, dus ook voor de blokfluitgroep, kan via de secretaris van de drumfanfare Gerard Koopman via 0572-356183. Voor meer informatie over de drumfanfare wordt verwezen naar de website: staging2.drumfanfareraalte.nl

Het Orkest heeft zich onder meer gespecialiseerd in het verzorgen van populaire concerten met aanstekelijke muziek, hetgeen dan weer resulteert in een aangenaam contact met het publiek. De Raalter bevolking kent het orkest, dat onder leiding staat van dirigent Ton Nieuwkamp, ongetwijfeld van de vele optredens in het Raalter dorpscentrum, onder andere tijdens de muziekdagen en muziekestafettes, koopzondagen, Kerst, Carnaval en Stöppelhaene.

Ook buiten de gemeentegrenzen heeft het orkest diverse optredens mogen verzorgen. Zo hebben de muzikanten al meerdere keren een populair concert verzorgd in het Verpleeghuis Krönnenzommer te Hellendoorn

Op zaterdag 17 december is het orkest van 14.00 tot 16.00 uur te beluisteren in het Raalter centrum tijdens de door ROV georganiseerde ‘Candlelight’ en op zondag 18 december in de kerk in Mariënheem tijdens een concert met de Swinkling Stars. Meer informatie is hier te vinden. En wil je zelf muziek maken of ken je iemand die graag een instrument zou willen bespelen? Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij het orkest op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur of bij de drumfanfare op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Muziekgebouw De Klanken aan de Zwolsestraat 72 in Raalte. Ook kun je bellen naar 0572-352947.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.