spijkerschrift lezen is vurrukkuluk

“Nou, de meester zegt dat het een hoedje is,” reageert zusje verontwaardigd. “Een piemel heeft geen hoedje,” zegt haar grote zus nogmaals. Ik stop met mijn bezigheden boven om en luister aandachtig naar het verhaal van de beide meiden beneden. Waar hebben ze het in hemelsnaam over? “Bij een piemel noemen ze dat een condoom.” Zusje is er stil van. “En een condoom wordt helemaal over de piemel heen getrokken, dus dat is echt geen hoedje. Dat noemen ze een jasje.” Zusje zucht. “Nou, dat vind ik maar raar hoor, want de meester vertelde echt iets anders in dat boek. Hij zei dat het hoedje na gebruik ook opgeblazen kon worden.” Even is het stil in de hal. “Gatver, dat is smerig! Daar zit allemaal vies spul in.” Zusje kijkt haar zus mokkend aan. “Dat stond echt in het voorleesboek.”

Ik meng mij in het gesprek en vraag grote zus waar ze die wijsheid vandaan heeft. “Uit een boek ‘Lola wordt beroemd’,” zegt grote zus. Zusje verklaart dat de leraar op school een boek voorleest van ‘Meester Jaap vindt (bijna) iedereen lief’. Nu wordt het voor mij een beetje begrijpelijker. Alsof het allemaal zo moet zijn, komt zoonlief thuis met de mededeling dat hij Patricia Paay naakt heeft gezien. Ik kijk hem verbaast aan. Mijn zoon legt uit dat hij tijdens het fietsen naar huis een pikant getint blaadje vond langs de kant van de weg, waarin hij een foto van haar zag. Samen met wat vriendjes zullen er ongetwijfeld enkele giechelmomentjes zijn geweest. Zijn rode oortjes wijd ik aan de koude wind tijdens het fietsen. Ik betwijfel overigens of dat dezelfde Star Sister was die in dat blad schitterde.

Als ik de wijsheid van mijn kinderen vergelijk met die van mij vroeger, dan is er toch heel wat veranderd tegenwoordig. Ik wist toen wel dat de ooievaar niet de leverancier was van het prille babygeluk. Maar condoomdiscussies heb ik nog nooit gehad met mijn zus. Nog steeds niet, trouwens. Of je het nu een hoedje of een jasje noemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.