sallandse moslims maken zich op voor offerfeest

Het is zondag 6 november de tiende dag van de pelgrimstocht (haddj) van de moslims. Op deze dag offeren de moslims een geit of een schaap om deze te offeren aan God. Ook de Sallandse moslims vieren deze dag. In de moskee van Medine Raalte begint de dag om 7.30 uur met een ochtenddienst. Deze dienst duurt een kleine uurtje, afhankelijk van drukte.

“Op dergelijke geloofsdagen komt iedereen netjes gekleed”, vertelt Bülent Köse, voorzitter van Medine Raalte. “En nu het offerfeest op een zondag valt, verwachten wij grote drukte.”

Na de dienst wordt er bij Medine altijd een hapje en een drankje genuttigd. “Wij verwachten veel bezoekers uit heel Nederland. Helemaal omdat er een grote slachterij in Nieuw Heeten zit. Daar worden de schapen en koeien geofferd. De bezoekers komen eerst naar de dienst en daarna gaan ze door naar Nieuw Heeten. De slachterij in Nieuw Heeten staat bekend om haar goede dienstverlening.”

Wanneer ieder zijn offer heeft, gaan ze naar huis. “Het vlees wordt thuis vaak klaargemaakt. Het offer is niet voor jezelf bedoeld. Je moet 30 procent weggeven aan mensen die het minder hebben of geen offer kunnen betalen.”

Dat iedere moslim een schaap of koe slacht is volgens Bülent helemaal niet waar. “De meesten hebben het hier goed en sturen geld naar stichtingen die er voor zorgen dat de gehele offer terechtkomt bij de armen in Turkije of in andere landen in de wereld.”

Wanneer het offer is gebracht, gaan de moslims met hun naaste familie, verre familieleden, ouderen en naaste vrienden een bezoekje brengen. Nu het offerfeest op een zondag valt zal dit volgens Bülent massaal gebeuren. Door de dag heen worden er uiteraard vele lekkernijen gegeten, zoals baklava, sarma en börek. En uiteraard wordt er Turkse thee geschonken.

Wil je meer weten over Medine en het offerfeest, dan kun je op staging2.medineraalte.nl kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.