sallands cross circuit bijna van start

“Vorig jaar hebben we al veel nieuwe zaken doorgevoerd. Dit jaar willen we gebruiken om alles op de juiste plaats te laten vallen”, vertelt André Duteweert namens de organisatie.

Het wordt de tiende editie van het Sallands Cross Circuit. Ruim negen jaar geleden was het Heetenaar Bertus de Haan die het initiatief nam om enkele lopen aan elkaar te koppelen voor een gemeenschappelijke competitie. Zo’n vier jaar geleden kreeg dat initiatief door de inzet van een club enthousiastelingen van AV Salland onder leiding van André een extra impuls. En zie hier de status quo. Tien aangesloten crosslopen in Salland (waaronder één gastloop, de Run2DayCrossloop Ommen, die mag profiteren van de bekendheid van het SCC), digitale tijdsregistratie, een enorme stijging van het aantal deelnemers en ga zo nog maar even door.

Vorig seizoen telde het circuit zo’n vierduizend starts. “Als de winter zich rustig houdt en de stijgende lijn zich doorzet, dan hopen we ruim boven de 4500 starts uit te komen en als het even kan zelfs op meer dan vijfduizend”, vertelt André. Dit seizoen kunnen er vierhonderd hardlopers meedoen aan één van de verschillende competities. Het gaat om de dames- en herenklassen op de vijf en tien kilometer en de jeugdklasse. De mannelijke deelnemers aan de 5 en 10 kilometer worden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën: tot en met 39 jaar, 40 tot en met 49 jaar en vanaf 50 jaar. De deelnemers aan de competitie krijgen één vast loopnummer en een enveloppe met aanbiedingen van de sponsoren. Daarnaast ontvangen ze ook een uitnodiging voor de afterparty op vrijdag 10 februari in De Leeren Lampe. De organisatie stelt dit seizoen een mooie prijs ter beschikking aan één van de hardlopers die aan alle wedstrijden meedoet. Onder hen wordt een waardebon van 500 euro van KokkieBikes verloot. “Op dit moment hebben al meer dan 250 lopers zich opgegeven voor de competitie. De ervaring leert dat het in de dagen voor de eerste loop heel hard gaat. Als je buiten de boot valt, kun je nog steeds aan alle lopen meedoen, maar dan tellen je tijden niet mee voor het eindklassement. Op dit moment valt ons op dat het aantal jeugddeelnemers heel erg aan het stijgen is. We zitten nu al ver boven het aantal van vorig jaar. En dat past natuurlijk helemaal in onze doelstelling: zoveel mogelijk Sallanders aan het hardlopen te krijgen. Jong geleerd, oud gedaan!”

André is zeer tevreden over de ontwikkeling die het Sallands Cross Circuit in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, maar waakt ervoor onbesuisd in te zetten op verdere groei. “Met tien aangesloten lopen zitten we aan ons maximum”, vertelt hij. “Het is natuurlijk heel verleidelijk om dat aantal te vergroten. Belangstelling is er immers genoeg. Meerdere crosslopen in de regio hebben al interesse getoond, maar dan zouden we onze hand overspelen. De deelnemers zijn tevreden zo. Normaal gesproken hebben we tien lopen in twee maanden tijd. Dan beginnen we zo ongeveer eind november en zijn we rond eind januari klaar. Dit jaar duurt die periode door externe omstandigheden wat langer, maar we zijn wel van plan om het uitgangspunt van twee maanden te blijven hanteren. Een per weekend, dat blijft ons streven.”

Een enquête van vorig jaar toonde aan dat het overgrote deel van de deelnemers zeer tevreden is over het SCC. Het inschrijfbedrag van 7,50 euro scoorde bij tachtig procent van de ondervraagden een ok/goed. Dat was zo’n beetje de laagste score… “Maar natuurlijk zijn er altijd kritiek- en verbeterpunten”, vertelt André. “Een groep deelnemers geeft de voorkeur aan routes die voor de volle honderd procent over niet verharde wegen voeren. Het echte crossloopgevoel. Maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk. Anderen gaven aan bij sommige lopen douchegelegenheid te missen. Dat klopt. Door de situering van een aantal parcoursen, vaak in een bosgebied, is dit nu eenmaal niet haalbaar.”

Meer informatie op staging2.sallandscrosscircuit.nl

Kalender

• Den Alerdinckloop Laag Zuthem zaterdag 19 november 2011

• Joop van den Enk Loop Raalte zondag 4 december 2011

• Run2DayCrossloop Ommen zaterdag 10 december 2011

• COOPcrossloop Luttenberg zondag 18 december 2011

• Kerstcrossloop Nieuw Heeten maandag 26 december2011

• Rabobank Veldloop Heino zaterdag 7 januari 2012

• Midwintercross Heeten zondag 8 januari 2012

• Raalte Plaza JSC Prestatieloop Broekland zondag 15 januari 2012

• Schalmloop Mariënheem zondag 22 januari 2012

• Ten Broeke Crossloop Lemelerveld zondag 29 januari 2012

Dappere Thijn

Aan een tweetal lopen van het SCC wordt een goed doel gekoppeld. Marja Eilert en Yvonne Rosenkamp gaan tijdens de Den Alerdicnkloop en Joop van den Enk Loop Raalte sportsokken verkopen. Afgelopen weekend hebben ze dat al gedaan tijdens de Haarlerbergloop. De opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Dappere Thijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.