richard wigink holten bosbouwbedrijf

Richard Wigink Holten is een allround bos- en boomverzorgingsdrijf. Daarnaast kun je bij het bedrijf ook terecht voor landelijke eiken producten. Juist deze laatste tak heeft in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen, maar Richard is zijn roots niet vergeten. “We zijn in de eerste plaats een bosbouwbedrijf, maar dat is door het succes van de landelijke producten bijna ondergesneeuwd.”

Het bedrijf is gespecialiseerd in het rooien of snoeien van grote bomen. “Dat is en blijft gevaarlijk werk”, stelt Richard. “Veel mensen onderschatten dat. Te vaak hoor ik dat er gewonden bij vallen. Het is echt veel veiliger om een bosbouwbedrijf in te huren. Wij beschikken over al het benodigde materieel, zijn sinds 2001 volledig VCA-gecertificeerd en weten waar we mee bezig zijn.”

Richard begon in 1987 met zijn eigen bos- en boomverzorgingsbedrijf. Hij was destijds 22 jaar. Aanvankelijk was zijn bedrijf gevestigd aan de rand van Heeten. Hij richtte zich destijds op alles wat met bos- en boomverzorging te maken heeft. “Vellen, snoeien, rooien, plantwerk, stobben vrezen, hout uitrijden, noem het allemaal maar op”, somt hij op. “We hielden aan dergelijke klussen veel eikenhout over. Sinds halverwege de jaren negentig gebruiken we dat hout voor landelijke eiken producten, zoals gebinten, landhekken en hooibergen.” Die tak groeide flink in de loop der jaren. Zo hard dat hij op zijn locatie in Heeten ruimte tekort kwam. “Toen ik hoorde dat deze locatie in Holten vrij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. We beschikken hier over alle ruimte. Niet alleen voor ons kantoor en de opslag van ons materiaal, maar we hebben ook een speciale loods voor het eikenhout.”

Inmiddels heeft Richard negen vaste medewerkers in dienst. Zijn bedrijf werkt voor stichtingen, overheden, particulieren en bedrijven. Een aanzienlijk deel van de werkzaamheden bestaat uit het versnipperen van hout, zodat het gebruikt kan worden voor bio-energie. “We zijn in het bezit van het Forest Steward Consultancy-certificaat. Dat betekent dat we verantwoord houtgebruik garanderen en onze bossen op een natuurlijke wijze onderhouden.”

Circa tachtig procent van zijn opdrachtgevers komt uit de provincie Overijssel. “Maar we werken door heel Nederland”, vertelt Richard. Trots laat hij een krantenbericht over zijn werkzaamheden bij Paleis Noordeinde in Den Haag. “We hebben daar honderd hectare bos uitgedund. Maar zo zijn er meer grote klussen. In Friesland bijvoorbeeld, waar we in opdracht van Landschapsbeheer Friesland hebben gewerkt. En op dit moment zijn we bij landgoed Nieuw Rande bezig met de oogst van 1200 kubieke meter hout.”

Richard heeft vooralsnog geen ambitie om te groeien. “Van mij hoeft dat niet. Ik zit niet de markt af te wachten totdat het kan. Maar als de mogelijkheid zich voordoet, zal ik het niet laten. Het is echter absoluut geen must! Ik voel me prima in mijn huidige jasje.”

Richard Wigink Holten is gevestigd aan de Maneschijnsweg 20b in Holten, tel: 0548-363883. Meer informatie op staging2.wigink.nl

Geen nostalgie

Het bosbouwvak is in de loop der jaren veranderd. Maar verwacht van Richard geen nostalgie. “Het vak is nu mooier dan vroeger. We zijn nog beter gemechaniseerd. Veel tilwerk is overgenomen door de machines. Je bent altijd in de natuur bezig. Je moet vaak werken op gevoel. Hoe lang het gaat duren om een boom te vellen? Dat moet je inschatten op basis van je ervaring en gevoel. Maar die bieden geen zekerheid. In dit vak kun je je wijsheid niet uit een boekje halen. Je leert het alleen maar in de weerbarstige praktijk. En dat is nou juist het mooie er van!”

“Veel van onze opdrachtgevers zien het een meerwaarde dat er met het hout dat we oogsten iets moois gebeurd”, vertelt Richard. “En dat doen we graag. Zo is eigenlijk onze productietak voor landelijke eikenhouten producten ontstaan. We maken van alles. Dat gaat van gebinten tot hooibergen en van tuinmeubelen tot prielen. Mijn medewerkers zijn breed inzetbaar. De jongens werken zowel in het bos als in de productietak. Dat is ook wel handig, want het bosbouwwerk is seizoenswerk. Van 15 maart tot en met 15 juli ligt het grotendeels stil in verband met de broedtijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.