raalter winkeliers bieden crisis het hoofd

“De crisis gaat niet aan Raalte voorbij, maar er zijn ook veel positieve ontwikkelingen te melden. Er zijn de laatste tijd ook een heleboel nieuwe winkels bijgekomen en veel winkels verbouwen en breiden uit,” aldus Elferink. De ROV-voorzitter maakt een korte opsomming: “Door de komst van Jahoor! is een pand gevuld dat de laatste jaren veel leeg stond, Bakker Bart is overgenomen, EP heeft verbouwd, X11 Schoenen is een helemaal nieuwe, grote winkel, Ter Haar/Knock Knock heeft grondig verbouwd en uitgebreid. Daarnaast startte ZieZoo, dat stopte weliswaar weer, maar toen kwam Street One. Globe heeft verbouwd, Ben Tielbeek verhuist komend voorjaar naar het pand van Kama en gaat daar onder een andere naam verder. Stout verhuist, vergroot en opent daarmee een tweede vestiging in Raalte. Er schijnt nu zelfs al weer opvulling voor de Music Store. Tot slot zijn er ook nieuwe ontwikkelingen bij juwelier Boertie.”

Met de sluiting van drie winkels is er dus absoluut geen reden voor paniek. “De bestaande ondernemers hebben er alle vertrouwen in,” vertelt ter Haar. “Je ziet lokale ondernemers verdere investeringen doen en tweede winkels openen, omdat ze vertrouwen hebben in de toekomst van Raalte als winkelplaats.“

Elferink: “Het is natuurlijk niet allemaal positief. Kijk bijvoorbeeld naar de sluiting van It’s. Daarmee verdween een keten van 118 winkels, met duizend man personeel. Maar de vestiging in Raalte zat wel bij de 63 filialen die genomineerd waren voor een doorstart. En dat slechts twee jaar nadat de winkel in Raalte open ging.” Het faillissement van It’s is volgens Elferink tevens het gevolg van een zorgwekkende, maar typerende ontwikkeling in de branche. “Mensen gaan eerst naar de winkel om advies in te winnen, maar bestellen vervolgens de producten op internet. Internetwinkels kunnen simpelweg niet zonder de detailhandel, maar deze ontwikkeling kan wel de doodsteek voor de branche betekenen.”

Daarnaast wijst Ter Haar ook naar de media. “De detailhandel heeft veel te lijden onder de berichtgeving over de crisis in de media. Nederlanders hebben nog steeds genoeg geld, alleen wordt er door de negatieve berichten massaal gespaard. Het vertrouwen is gedeeltelijk weg terwijl er feitelijk voor veel consumenten heel weinig door de crisis is veranderd.”

Wel beseft ROV-voorzitter Elferink dat stilstand achteruitgang is. “We moeten met zijn allen zorgen voor een aantrekkelijk, gezellig en veilig winkelcentrum. Dat kunnen we als ondernemers niet alleen. Daar hebben we ook de hulp van de gemeente bij nodig. We zijn dan als ROV ook blijvend met de gemeente en de Kring van Raalter Werkgevers in overleg. Want behalve de ondernemers, moet de gemeente ook blijven investeren in het dorp. Niet alleen in het centrum, maar ook in het theater, scholen, industrieterreinen, woningen. Het één kan niet zonder het ander. Het haakt allemaal in elkaar.”

“Het hangt natuurlijk niet alleen maar af van de individuele ondernemers en de gemeente. Het ROV moet zelf ook waakzaam, kritisch en actief blijven. Daarom vinden in Raalte ook erg veel ROV-activiteiten plaats. Uit een koopstromenonderzoek van de Kamer van Koophandel is gebleken dat mensen van buitenaf ons winkelcentrum mooier vinden dan de inwoners van Raalte zelf. Raaltenaren mogen af en toe best iets trotser zijn op ons winkelcentrum.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.