processierups kost 25 euro per gezin

Commentaar – De bestrijding van de eikenprocessierups heeft de gemeente Olst-Wijhe dit jaar 100.000 euro gekost. Onder druk van burgers zijn alle nesten verwijderd met een stofzuiger. Er was 20.000 euro begroot, maar dat bleek te weinig. In Raalte hadden ze de teller op 60.000 euro gezet. Als het duurder werd stopte die gemeente de behandeling. Wat zouden Dalfsen, Ommen en Deventer neergeteld hebben. Zou de processierups bij elkaar opgeteld een half miljoen gekost hebben? We zullen er niet ver naast zitten.

Olst-Wijhe deed het voor de burgers. Een goed voorbeeld waarom je geen referendum zou moeten willen. Want wat weet de burger nu van eikenprocessierupsen, van de kans op vermindering van overlast? Die hebben gewoon last. En onze consumptiemaatschappij zegt dat als we ergens last van hebben, dat een ander dat dan maar op moet lossen. Als je in Olst-Wijhe de mensen gevraagd had of ze 5,70 euro per persoon (is 100.000 euro voor de hele gemeente) zouden neer willen tellen om die rups kwijt te raken (23 euro dus voor een gezin met twee kinderen, ook als je nooit in de buurt van zo’n nest komt), zouden ze dan ‘doe maar gerust’ gezegd hebben? Vast niet.

De processierups rukt op omdat we met landbouwgif zijn natuurlijke vijanden hebben doodgemaakt en omdat het een paar graadjes warmer wordt op de aarde. Misschien kunnen we díe oorzaken aanpakken? Maar nee, als de roundup uit de handel moet gaan we het hamsteren. En dat de temperatuur stijgt, komt helemaal niet van de manier waarop we leven…

Het is het bekende paard achter de wagen. Niet de oorzaak aanpakken, maar het gevolg. De landelijke VVD had daar deze week ook nog een mooi voorbeeld van. Ze willen dat we zien hoe duur de dokter en de rest van de medische zorg is, dat zou helpen de kosten minder snel te laten stijgen. Zou er dan iemand zeggen: ‘och, doe die hartoperatie toch maar niet?’ Vast niet. Het wordt pas goedkoper als je vol geslibde hartvaten niet meer behandelt, als meneer teveel van de burgerking (sponsor van de eredivisie!) gesnoept heeft. Zal meneer niet minder hamburgers om eten, maar goedkoper wordt het er wel van.

Intussen zijn we wel benieuwd naar de verdere ontwikkeling van rupsje nooit genoeg. Zou hij naar een verzadigingspunt werken per vierkante kilometer? Dan komen er in de gemeenten waar ze bespaard hebben op de kosten niet zo veel brandhaarden meer bij. Maar in Olst-Wijhe daarentegen….

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!5,70 s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.