onafhankelijk onderzoek naar westendorp

Het televisieprogramma stond donderdagavond grootendeels in het teken van de manier waarop Westendorp, inwoner van Broekland, aan zijn einde kwam. In de uitzending kreeg het Deventer Ziekenhuis zware kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en een letselschade advocaat te verduren. De inspectie noemde het een ‘ronduit schrijnend verhaal’, de advocaat verweet de artsen onprofessioneel en onverantwoord gedrag.

Westendorp overleed in 2009 nadat hij zich wekenlang in een isoleercel van Dimence had bevonden. Het ziekenhuis weigerde de man met ernstige psychiatrische klachten te helpen. Uiteindelijk overleed de suïcidale Westendorp met een schedelbasisfractuur, zeven gebroken ribben, een gebroken neus en een geperforeerde long waarin zich anderhalve liter bloed bevond.

Westendorp deed, voordat hij opgenomen werd bij Dimence in Deventer, een zelfmoordpoging op de begraafplaats in Voorst. Met doorgesneden polsen werd hij gevonden op het graf van een vriendin. Toen hij opgenomen werd bij Dimence, sneed hij met een scheermesje zijn wond nogmaals open. Hij bleef zichzelf verwonden, want hij moest maar liefst tien keer in een maand naar het nabij gelegen ziekenhuis gebracht worden. Meestal stuurde het ziekenhuis hem weer onbehandeld terug. Vaak omdat hij de Eerste Hulp van het ziekenhuis op stelten zette. Hij pleegde vernielingen en schreeuwde.

Als hij weer in de psychiatrische instelling was, verwondde hij zichzelf vaak weer. Hij liet zichzelf op de grond vallen of liep hard tegen de muur aan. Toen hij een diepe hoofdwond opliep, werd hij in de isoleercel gezet. Daar lag hij enkel op twee kleedjes, zonder matras. In de isolatie maakte hij het gips van om zijn arm nat, liep vaker tegen de muur, kreeg vaker psychiatrische toevallen en kreeg meer lichamelijke klachten. Uiteindelijk overleed hij op 37-jarige leeftijd.

De zus van Westendorp zocht ongeveer een week na zijn overlijden contact met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die daarop opdracht aan beide instellingen gaf om onderzoek te doen. Die probeerden in samenspraak met de letselschade advocaat de boel in de doofpot te krijgen. Voor 22.500 euro legden ze de zus het zwijgen op. De helft van het geld verdween overigens in de zak van de advocaat. Onder het mom “het is beter voor beide partijen dat het niet naar buiten komt” kreeg ze het zwijgen opgelegd.

Het Openbaar Ministerie zag ook geen aanleiding voor een aanvullend onderzoen: De persoon die de sectie op het lichaam van Westendorp verrichtte, gaf door dat het zelfdoding betrof.

In de uitzending van de EO gaf de heer Van de Wal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan dat hij nog steeds geen reden ziet voor diepgravender onderzoek naar het schrijnende verhaal. “Hij mocht niet teruggestuurd worden en de verantwoording ligt in de eerste plaats bij het ziekenhuis,” stelde hij op televisie. Los daarvan noemt hij het wel een afschuwelijk verhaal.

Dimence zocht een maand voor het overlijden van Westendorp contact met de inspectie. Ze wisten niet wat ze met hem aan moesten. De inspectie concludeerde dat er een goed plan van aanpak was, maar daarop verslechterde situatie van Westendorp. Nog steeds geen aanleiding voor nader onderzoek, vindt de inspectie.

Daar is PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester het absoluut niet mee eens. Die wil nu een onafhankelijk onderzoek. Over de casus is een debat aangevraagd in de Tweede Kamer, die aanvraag vond steun in de meerderheid van de kamer. Het Kamerlid stelt dat er ook fouten door de inspectie zijn gemaakt.

Booyink, dus zus van Westendorp, krijgt met de zaak haar broer uiteraard niet terug. Wel was ze heel duidelijk over hoe ze de situatie waarin haar broer verkeerde veroordeelt: “Dit doe je met een hond nog niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.