omnihuus zoekt historische materialen

Het Omnihuus in Mariënheem houdt op zondag 27 november een open dag. De dag staat in het teken van ‘Mariënheem, 75 jaar in 2012’. De bezoekers wordt gevraagd om zoveel mogelijk historisch materiaal over Mariënheem mee te nemen. Documenten en foto’s kunnen ter plekke gescand worden. Ook oude verhalen zijn welkom. Ze zullen allemaal gebundeld worden in een boek dat volgend jaar zal verschijnen in het kader van het 75-jarig bestaan van Mariënheem.

“We denken dat we het meeste al wel hebben”, vertelt Johan Schrijver van de Werkgroep Omnihuus. “Maar het gaat ons om net dat laatste dingetje, die ene gebeurtenis waarvan we nog niet op de hoogte waren, die ene mooie foto. Je weet het maar nooit. Het zou zonde zijn als we zulke zaken zouden missen in het boek!”

Het Omnihuus is gevestigd in het oude Rabobankpand in Mariënheem. Het biedt ruimte aan de bibliotheek en de materialen en archieven van de Werkgroep Omnihuus, die min of meer fungeert als archivaris van het dorp. Naast Johan bestaat de werkgroep uit Cor Heuven, Fons Bruggeman, Henk Klein Koerkamp, Gé Reimert, Gerard Achterhoek, Harrie Huisman, Ine Alferink en Manja Baack. De leden van de werkgroep houden zich verder bezig met het maken van fotoreportages en videoregistraties van ‘grote’ gebeurtenissen en activiteiten in het dorp. “We zijn hier in ’96 begonnen”, vertelt Gé. “Toen bekend werd dat de Rabobank zou vertrekken, kwam vanuit het PB het idee om het pand een andere invulling te geven. De Rabobank verleende meteen alle medewerking. Daarbij mogen we overigens ook de naam van Gerard Berends niet vergeten. Die heeft een echte voortrekkersrol gespeeld. We zijn hier begonnen met onze eigen archieven, de bibliotheek en het Infopunt. Die laatste is inmiddels opgeheven. Je zou het Omnihuus inderdaad kunnen omschrijven als een klein kulturhus.”

Het jubileumboek over Mariënheem wordt geschreven door historicus Theo van Mierlo van de IJsselacademie. “Wij dragen de materialen aan en hij schrijft”, zo vatten de leden van de werkgroep kort samen. Een speciale werkgroep van PB Mariënheem organiseert de verdere activiteiten en festiviteiten rondom het jubileum. “Van 19 tot en met 21 oktober houden we een groot feestweekend. Het boek zal daarbij fungeren als rode draad”, vertelt Jos Neulen namens het PB. “Natuurlijk staat de geschiedenis van het dorp centraal, maar er is ook ruimte voor andere zaken”, vertelt Johan. “In de loop der jaren is er al heel wat geschreven over Mariënheem en dat wat al uitgebreid beschreven is, komt er niet meer in.”

Het open huis bij het Omnihuus duurt van 10.00 tot 14.00 uur. De bezoekers kunnen ook genieten van oude video’s en diapresentaties van historische foto’s en artikelen. Meer info is te vinden op staging2.marienheemonline.nl en staging2.omnihuus.nl

Trots

Het is opvallend dat een relatief klein dorp als Mariënheem zoveel mensen herbergt die zich willen inzetten om de geschiedenis van het dorp te archiveren. “Maar dat heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat we als één van de weinige dorpen in de regio beschikken over een vaste locatie”, vertellen de leden. “We hebben hier een prachtige ruimte tot onze beschikking. We hoeven nooit te slepen met onze spullen. Het is voor ons een stukje hobby, maar ook een stukje trots op het dorp.”

Voorschot

De leden van de werkgroep houden zich een beetje op de vlakte als het gaat om de verdere inhoud van het boek. “Als je daar nieuwsgierig naar bent, moet je het maar kopen”, lacht Johan. “Maar we gaan bijvoorbeeld in op de redenen waarom Mariënheem zo’n jong dorp is. De meeste dorpen in de regio bestaan al veel langer. Het begon voor Mariënheem eigenlijk met het gegeven dat het bisdom een nieuwe kerk wilde. De parochie in Raalte was te groot geworden. Er is toen nog aardig wat strijd geleverd om de locatie voor de kerk, maar uiteindelijk hebben ze gekozen voor een plek tussen Raalte, Luttenberg, Heeten en Haarle. Dat was een blinde vlek. Daar zat bovendien een belangrijk kruispunt voor het verkeer richting Luttenberg. Veel mensen hebben daar indertijd al een voorschot op genomen. Al voordat de kerk hier gevestigd was, hadden we al een bouwbedrijf en een café woonden er al aardig wat mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.