lady knit ik zie het als een kunstvorm

Ook Salland huisvest enkele van deze brei-activisten. Een van hen is ‘R’ uit Heeten, oftewel Lady Knit. Wel plaatst ze meteen een kanttekening bij het gebruik van het woord wildbreien. “Ik haak eigenlijk, ha ha! Zelf heb ik het dan ook liever over yarn bombing, dat is de internationale aanduiding voor wildbreien.”

Niet dat ze bang is voor repercussies van de overheid, maar een beetje geheimzinnigheid komt alleen maar de charme van het ‘yarn bombing’ ten goede. Vandaar dat we niet haar echte naam gebruiken. “Maar in mijn omgeving weten best wel veel mensen dat ik aan yarn bombing doe. Ik plaats wel eens foto’s op mijn Facebook en dan krijg ik altijd leuke reacties.”

Waarschijnlijk is yarn bombing ontstaan in 2005 in Houston (Texas). Hier begon de groep ‘Knitta Please’ met het ophangen van halve breiwerkjes door de stad. Weggooien zou immers zonde zijn. Tevens wilden de activisten/straatkunstenaars de stad een stukje warmte teruggeven. In de loop der jaren kreeg het fenomeen navolging in andere steden en landen. In 2011 maakte ook Nederland er kennis mee. Het is een activiteit voor mannen én vrouwen. Sommige yard bombers hebben feministische motieven, voor hen staat het voor een vrouwelijke vorm van graffiti, anderen doen het gewoon voor de lol. Met het Deventer collectief Knitted Landscape heeft Nederland enkele prominente yard bombers. Lady Knit laat een foto zien van een ruw rotsstrand. Een van de keien is door de leden van Knitted Landscape helemaal ingepakt in een breiwerk. Het levert een surrealistisch plaatje op.

Lady Knit begon al in 2010 met yarn bombing. “Tijdens een vakantie in Denemarken kwam ik er een boek over tegen. Dat heb ik vervolgens gekocht. Het sprak me heel erg aan. En toen ik weer thuis was, ben ik ook meteen begonnen. Daarmee was ik één van de eersten. Wat de kick is? Het hele gebeuren. Het haken en je werk dan ergens neerhangen. Ik doe dat meestal gewoon bij daglicht. Ja, soms komen er dan wel eens mensen voorbij gefietst. Meestal hebben ze het niet eens in de gaten. Maar het is altijd leuk als je later de reacties van mensen ziet. ‘Wat is dat nou weer?’. Ik zie het ook een beetje als een kunstvorm. Ja, ik ben altijd wel redelijk creatief geweest.”

Lady Knit houdt het bij bescheiden lapjes haakwerk. Sommige yard bombers pakken hun projecten ambitieuzer aan. Ze laat een foto zien van een motor die volledig is ingepakt in breiwerk. “En anderen maken brei- of haakwerken voor volledig boomstammen. Dat soort dingen vind ik echt fantastisch, maar daar heb ik helaas het geduld niet voor.” Het lijkt haar dan ook leuk om in contact te komen met andere yard bombers uit het Sallandse. “Om samen grotere projecten te doen. Met z’n tweeën is het altijd leuker dan in je eentje!”

Waar we haar werken gezien kunnen hebben? “Meestal in de buurt van Heeten. Daar heb ik wel eens wat werkjes aan de brug gehangen of aan een hek. En als je hier in de buurt in een bus zit en wat breiwerk ziet hangen, is het waarschijnlijk ook van mij.” Ze kan er verder niet mee zitten dat het werk meestal naar verloop van tijd wordt weggehaald. “Dan hang ik er later wel weer wat neer, haha!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.