kats loopt het sallands cross circuit niet

Kats heeft namelijk besloten niet meer deel te nemen aan het Sallands Cross Circuit, dat op zaterdag 19 november van start gaat met de Den Alerdinckloop in Laag Zuthem.

“Ik heb nu drie keer gewonnen en mag de wisselbeker houden”, vertelt hij. “Nu wil ik iets meer concurrentie. Natuurlijk verveelt winnen nooit, maar de concurrentie was de afgelopen jaren niet moordend. Eigenlijk was na vier wedstrijden al wel duidelijk dat ik zou gaan winnen. Net winnen vind ik leuker. Bovendien wil ik aankomend jaar iets meer andere wedstrijden gaan lopen en sommige wedstrijden vallen samen met het crosscircuit. Daarnaast gun ik het een ander ook gewoon heel erg om eens te winnen. Maar de kans is groot dat ik nog wel een aantal losse wedstrijden mee gaan doen.”

Deventenaar Johan Kats begon met lopen toen hij 35 jaar oud was. Daarvoor was hij twintig jaar lang een fanatieke voetballer, laatste man of voorstopper, in de selectie elftallen van Oene. Zijn werk als filiaalmanager (tegenwoordig in de buitendienst) bij Dynabyte Computers zorgde ervoor dat hij stopte met voetballen. “Toen ben ik eens gaan kijken bij een groep hardlopers. Ik heb toen besloten mijn schoenen aan te trekken en ook te gaan lopen. Dat ging best lekker. Al binnen twee jaar zat ik bij de snelle groep lopers.”

Dat Kats zich zo snel ontwikkelde als loper is niet gek. Hij traint namelijk vijf tot zes keer per week, zowel op snelheid als op uithoudingsvermogen. “Ik denk dat ik 70 tot 110 kilometer per week loop. Het geeft mij gewoon voldoening. Als het slecht weer is twijfel je natuurlijk wel of je wel of niet gaat lopen. Maar als je dan toch gaat en na die tijd weer thuiskomt, dan geeft dat wel een fijn gevoel. Dan voel ik mij weer fit en energiek.”

Hoewel Kats zowel in de zomer als in de winter loopt, noemt hij zichzelf toch wel een ‘echte winterloper’. “In de zomer is het gewoon te warm. Ik loop dan wel wedstrijden zoals in Dalfsen. Ik werd uitgenodigd door speaker Henk Borgmeijer. Dat is overigens echt een topspeaker. Hij geeft iedereen aandacht, ook de mindere lopers. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar het Sallands Cross Circuit ligt meer in ‘mijn’ seizoen. Ik vind het heerlijk om door de blubber en de sneeuw te lopen. Daar ben ik ook goed in. Het is zwaar, maar wel leuk.”

Van een tactiek wil Kats niet spreken. Zijn plan van aanpak is meelopen met snelle jongens. “En soms blijf ik er net iets achter om te zien wat ze doen. Dat hangt een beetje van de cross en de weersomstandigheden af. Mijn kracht is dat ik enorm snel herstel. Ik let niet extreem op mijn voeding, maar wel een beetje natuurlijk. Het is vooral belangrijk dat je genoeg water drinkt, vooral in de zomer en ruim voor de wedstrijd klaar bent met eten. Ik hoor wel eens dat sommigen vlak voor de race een banaan nemen omdat dat goed zou zijn, maar dat is helemaal niet waar. Dat heeft geen nut op korte afstanden, daar krijg je alleen maar last van. Dat zit gewoon tussen de oren. Ik ben overigens helemaal niet met voeding bezig. Het beheerst mijn leven niet, ik drink ook gerust een biertje na een training of een wedstrijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.