ijssellandschap hakt bomen de haere om

Het beheer van de parkbossen rondom de landhuizen van De Haere en Rande is gericht op schoonheid en het accentueren van de cultuurhistorische kwaliteit. Binnen de parkbossen gaat het om het behouden en ontwikkelen van mooie landgoedbossen. Hierin spelen lanen, houtwallen en andere cultuurhistorische elementen zoals zichtassen, een belangrijke rol. Parkbossen bestaan voornamelijk uit inheemse boomsoorten, maar ook markante uitheemse boomsoorten worden gehandhaafd en krijgen de ruimte.

Het selecteren van bomen die weggezaagd worden, gebeurt met dit beeld in het achterhoofd. Bomen krijgen een streep om andere fraaie en markante bomen meer ruimte te geven. Of om een laan weer goed zichtbaar te maken. Ook worden er veel dode of gevaarlijke bomen opgeruimd, in ieder geval voor zover ze langs de paden staan. Dat zijn nogal eens oude, grote beuken, die imposant, maar helaas ook gevaarlijk zijn. Dat doet soms pijn. Boomsoorten die gaan overheersen, worden wat teruggedrongen, zodat de samenstelling van het bos gevarieerd blijft. Ook worden er groepen opengekapt, zodat hier een nieuwe generatie bos kan gaan groeien. Na het zaagwerk wordt er daarom aangeplant met bijzondere soorten, zoals de levensboom of de linde.

In de loop van de aankomende week gaan de werkzaamheden startten en de planning is dat deze aan het eind van het jaar afgerond zijn. De uitvoering gaat gepaard met zaag- en uitrijwerk. Het is onvermijdelijk dat de vele bezoekers van de wandelgebieden hiermee geconfronteerd gaan worden. IJssellandschap probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.