hoftheater mag gaan verbouwen

. De rest van het bedrag financiert de gemeente, maar 900.000 euro moet door korting op de subsidie weer terugvloeien naar Raalte.

Om het geld van de provincie los te krijgen, moet er wel voor 31 december een symbolische starthandeling verricht worden. Daarom is een snelle start van het project een vereiste. “Volgende week ga ik om tafel met de gemeente en de projectleider,” vertelt theaterdirecteur Van den Born. “We kunnen aan de slag, we gaan er een prachtig nieuw compact gebouw neerzetten.”

Ook om het volgende theaterseizoen niet teveel te verkorten, moet er snel gehandeld worden. “We willen direct na afloop van het theaterseizoen te beginnen met de sloop. Dat is op 1 mei. Om het seizoen niet teveel te verkorten, hopen we in november 2012 de nieuwe theaterzaal al in gebruik te hebben. De foyer komt daarna voorlopig in een tent,” aldus Van den Born.

Van den Born wil het vernieuwde theater op drie belangrijke pijlers zetten. Continuïteit, duurzaamheid en kwaliteit. “De continuïteit staat voor toekomstgericht, met een nieuw theater kunnen we echt naar de toekomst kijken. Door het nieuwe gebouw bijna klimaatneutraal te maken, wordt het nog eens één van de duurzaamste theaters van het land ook. En de kwaliteit gaat hem er in zitten dat we veel meer dan alleen theater gaan bieden. Denk aan ondersteuning van verenigingen, culturele activiteiten, vergaderingen, congressen. Ook willen we zelf de broek op kunnen houden en willen we graag een functie krijgen in de nieuwe wijk.“

Het Hoftheater kan nu dan wel een eenmalige zak met geld krijgen, zodra het nieuwe theater er staat moet de instelling het met een stuk minder subsidie doen. “Dat geld gaat nu aan energie op, dan niet meer. Daarnaast gaan we een hogere huur betalen, maar daar heb ik geen moeite mee. Voor een mooi nieuw pand moet je nou eenmaal betalen.“

Van den Born verzekert ook direct dat de kopers van een theaterkaartje niet hoeven te betalen voor de nieuwbouw. “Het heeft geen enkele invloed op de toegangsprijs tot voorstellingen. Het enige dat daar invloed heeft is de prijs die producenten van voorstelling vragen. En de BTW-verhoging natuurlijk.”

Van den Born is erg verheugd met het besluit van de gemeenteraad. “Heel blij. Echt geweldig. Ik ben erg blij dat er zo’n breed draagvlak in de raad was.” Het voorstel om krediet aan het Hoftheater beschikbaar te stellen, werd door bijna alle partijen gesteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.