hannink van bladeren en list over hypotheek

Minister de Jager wil de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 januari verlagen van 350.000 naar 265.000 euro. Tot 31 december kun je nog hypotheken aanvragen op basis van de huidige NHG condities. “Als je er nu dus over denkt om een hypotheek van meer dan 265.000 euro af te sluiten, is het wellicht verstandig om in elk geval voor 1 januari 2012 een hypotheekofferte op te vragen”, vertelt Ron List namens financieel adviesbureau Hannink Van Bladeren & List.

De NHG kan tot het eind van dit jaar worden aangevraagd voor woningen met een aankoopsom van maximaal 324.074 euro. Vanaf januari 2012 wordt dit bedrag verlaagd naar 245.370 euro. Dit geldt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouw.

De Nationale Hypotheek Garantie is een landelijke overheidsregeling voor iedereen die (binnen de eerder gestelde minimum en maximumtarieven) een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Ron: “Kort samengevat is het een garantie voor de hypotheekverstrekker en de eigenaar van de woning dat bij een executieverkoop het verschil tussen de hypotheeksom en de opbrengst van de woning gedekt wordt de NHG. Verder levert de NHG een korting op de hypotheekrente op die kan oplopen tot 0,6 procent.”

Het aantal mensen dat moeite heeft om aan hypotheekverplichtingen te voldoen, stijgt nog steeds. Dat heeft volgens List overigens weinig te maken met de crisis. “Het merendeel van de problemen wordt veroorzaakt door relatiebreuken”, vertelt hij. “Baanverlies is ook een oorzaak, maar komt relatief minder vaak voor.” List raadt toekomstige kopers dan ook aan om zich, indien mogelijk, aan te sluiten bij de NHG. “Het zou zonde zijn als je nu door de veranderende regels net achter het net vist. Het aanvragen van een hypotheekofferte in 2011 is voldoende om onder de oude bepalingen te vallen.

Hannink, Van Bladeren & List is te vinden aan de Schoolstraat 34 in Raalte, tel: 0572-363836. Meer informatie is te vinden op staging2.hvbl.nl

Waarborgfonds

Om je aan te sluiten bij de NHG betaal je als koper een eenmalig bedrag van 0,55 procent van de aankoopsom. Hypotheekverstrekkers geven aan geldleners met een NHG een korting op de hypotheekrente tussen de 0,3 en 0,6 procent. Wanneer de woningbezitter die is aangesloten bij het NHG zijn/haar aflossingskosten tijdelijk niet meer kan betalen, kan hij/zij in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit. Daarmee kan een moeilijke periode worden overbrugd zodat hij/zij in de woning kan blijven wonen. Als de betalingsproblemen structureel zijn, zal de woning toch verkocht moeten worden.

Als de opbrengst van de woning dan lager is dan het bedrag dat nog terug moet worden betaald, zorgt de NHG middels de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen ervoor dat het verschil wordt betaald aan de hypotheekverstrekker. Als de woningbezitter geen schuld heeft aan de verkoop (bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of scheiding) kan het Waarborgfonds binnen bepaalde voorwaarden dit bedrag kwijtschelden. Voor meer informatie zie staging2.nhg.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.