haen neemt overheid de sport in de maling

Vanuit Dan Haag komen telkens weer zogenaamde stimuleringsmaatregelen waarbij de uitvoering lokaal moet plaatsvinden. En daar gaat het fout! De ‘breedtesportimpuls’ en de ‘BOS-impuls’ zijn van die kreten uit Den Haag, waarbij zeer nadrukkelijk de gemeenten gevraagd worden dit in te vullen. Belangrijk hierbij was onder meer de bereikbaarheid van de sport: zoveel mogelijk inde buurt.

En wat doen gemeenten? Precies, juist niet in de buurt. Noem mij eens één voorbeeld waarbij de gemeente Raalte sporten in Raalte-Noord mogelijk maakt? Nee, sportpark Ramele krijgt een opfrisbeurt en bijna alle overige sport krijgt een plek op Tijenraan. De sporthal van Luttenberg? Ver buiten de dorpskern. Nieuw Heeten? De sportvelden ver buiten de kern. Broekland idem.

En dan wil men alleen nog investeren in MFA’s: multifunctionele accommodaties. Terecht, want optimaal gebruik levert de meeste kansen op een beetje rendabel gebruik. Maar noem dan eens een MFA waar je ook kunt sporten in de bewoonde wereld.

Dan de subsidies om sporten betaalbaar te houden. Tegenwoordig krijg je alleen nog subsidies als daar een prestatie tegenover staat. In principe geen verkeerde gedachten, maar dan moet je het wel consequent toepassen en niet alleen bij subsidies.

Zal ik eens een open deur intrappen? Waarom wordt er bij de gemeente niet bezuinigd op zaken waar te vaak geen prestaties worden gemeten, fouten worden geconstateerd en vervolgens gewoon alles weer doorgaat? Kijk even naar de kosten van de verbouw van het gemeentehuis: de kostenoverschrijding alleen daar al is drie jaar sportsubsidies.

Dan is al ingezet op een behoorlijke verhoging van huur van sportaccommodaties. Uiteindelijk moet het dus kostendekkend worden. Dat betekent heel simpel dat het de gemeente geen cent meer kost. Het is de taak van een overheid om uitgestippeld beleid te faciliteren en als je een geloofwaardig beleid wilt faciliteren moet daar een budget aan gekoppeld zijn, zeker als je eigenlijk alleen maar aan vrijwilligers vraagt dit beleid tot een succes te maken. Anders neem je diezelfde vrijwilliger gewoon in de maling!

Die vrijwilliger is niet dom, die gaat afhaken. En dus span je het paard achter de wagen, ga je als overheid weer wilde plannen bedenken die door gemeenten anders worden ingevuld als bedoeld en de vicieuze cirkel wordt groter en groter.

De oliebollen, speculaas en de krentenbroden komen je de strot uit omdat clubs met goed gemak veel te vaak langs de deuren moeten leuren om de sport en beetje betaalbaar te houden. Hoe dat komt? Heel simpel: de gemeente kijkt wat de sport kost en niet wat het oplevert. Als sporten echt gezond is, als sport echt verbroedert, als sport echt verbindt, dan ga je niet zo niet met de uitvoerders, de vrijwilligers om.

Dan denk ik dat je de sporters en al die vrijwilligers gewoon in de maling neemt! Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.