eerste snoeidag hoogstambrigade

De Raalter bomenliefhebber Hans de Kort opent zaterdag 19 november het snoeiseizoen van de Hoogstambrigade van IVN Raalte. De snoeiers gaan op de eerste dag in hun nieuwe snoeijaar naar de boomgaard van de familie Schumacher (huis Ruimzicht) aan de Hogeweg in Wijhe. De snoeiers werken van 9.00 tot 12.30 uur. Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen of mee te doen.

Met het snoeien wil de Hoogstambrigade de strijd aanbinden met de teloorgang van de boomgaarden. Door het verval dreigen veel ouderwetse fruitrassen verdwijnen, al klinken hun namen zoals Goudreinette, Notarisappel, Gieser Wildeman en Juttepeer nog zo bekend.

Tot begin twintigste eeuw hadden veel boerenbedrijven een boomgaard met half- en hoogstamvruchtbomen. Door de opkomst van de professionele fruitteelt, die met laagstammen werkt, zijn veel van deze boomgaarden verdwenen.

De boeren vonden het oogsten van de vruchten wat arbeidsintensief en de opbrengst relatief laag. Als de boomgaarden al niet werden gerooid bleef in vele gevallen het onderhoud achterwege, waardoor vele tienduizenden hoogstammen alsnog zijn gesneuveld.

Keerzijde is dat daarmee het leefgebied van veel zoogdieren, vogels en insecten is aangetast. Sommige dieren, zoals de gekraagde roodstaart en de grauwe vliegenvanger zijn zelf in grote mate afhankelijk van de hoogstamfruitbomen. Bovendien zijn volgens IVN Raalte de hoogstamvruchtbomen met hun grillige vorm en prachtige bloesems in het voorjaar parels in het landschap van Salland.

Een aantal enthousiaste vrijwilligers van IVN Raalte heeft zich de afgelopen jaren bekwaamd in het onderhoud van de authentieke boomgaarden. In de afgelopen tien jaren hebben ze al vele hoogstammen onderhouden en daarmee van de ondergang gered.

Ook dit seizoen komen de snoeiers weer een aantal zaterdagochtenden in actie. Nadat ze door Hans de Kort de boom in wordt gejaagd, trekt de hoogstambrigade er deze winter zes keer naar zes verschillende locaties: zaterdag 17 en woensdag 28 december en de zaterdagen 21 januari, 18 februari en 17 maart. Meer informatie geeft coördinator Ivo Leijten via 06-23218613.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.